Ge djuren en fin jul – men ge aldrig bort djur som julklapp

Julen är här. Även om den måste firas tillsammans med färre människor så kan det bli en riktigt djurvänlig jul. Här är några råd!

Varje julhelg drabbas djur av förgiftningar eller skador.
– Ja, vi ser absolut många fler hundar som exempelvis ätit choklad än övriga tider på året. Vi får även många frågor över telefon om växter, nötter och liknande, berättar Karin Dileo, pressansvarig för Anicuras veterinärsjukhus och kliniker.

Anicura skickar, precis som den stora veterinärkoncernen Evidensia, och många andra veterinärkliniker, försäkringsbolag och djurskyddsföreningar ut egna råd inför varje jul. I år samlade de dem under rubriken ”Så slipper du veterinären i jul”.

– För många är julen en glad högtid, men också stressig. Det är lätt hänt att man tappar några russin på köksgolvet under julbaket eller att chokladasken lämnas framme på soffbordet utan uppsikt. Då är hunden snabbt på plats och städar upp. Det är inga stora mängder livsmedel som krävs för att hunden ska bli allvarligt sjuk, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på Anicura Sverige.

Även Evidensia varnar för russin, och flera andra saker, som:
Bittermandel: Var extra försiktig med denna. Om den tuggas sönder finns risk för förgiftning eftersom det bildas cyanväte i magsäcken vid nedbrytning av bittermandel. I allvarliga fall kan det leda till förlamning av andningsvägarna med dödlig utgång som följd.

Revbensspjäll: Förstås frestande och goda men små benrester kan lätt fastna i mag- och tarmkanalen och leda till smärtsam förstoppning. I värsta fall kan den bli så kraftig att det krävs en buköppning. Benbitar kan även fastna i matstrupen på vägen ner och det kan ge allvarliga skador.

Nötter: En nöt kan fastna både i halsen och i tarmen och ge ett livshotande tillstånd. Om djuret har satt i halsen är det förstås bråttom varpå första hjälpen redan i hemmet kan göra stor skillnad och rädda liv. Om din hund börjar kräkas, mår illa eller inte vill äta så kan detta tyda på att något har fastnat i tarmen, till exempel en nöt, Tarmrörelserna stannar då av och djuret blir allmänpåverkat. I dessa fall är det bråttom att åka till veterinären för undersökning, diagnos och åtgärd. Macadamianöten är inte bara farlig för att den kan fastna utan den är dessutom giftig bara som den är. Undvik därför helst att ha dessa hemma. Om hunden får fatt på dem kan de ge problem med muskler och nervsystem samt biverkningar så som kräkningar, apati, svaghet, ökad kroppstemperatur och skakningar”, skriver Evidensia i årets upplaga av ”Julens faror för hund och katt”.

Tio jultips från Tidningen Djurskyddet till dig som firar med hundar, katter och andra djur

Göm choklad
Hundar ska inte få i sig choklad, eftersom ämnet teobromin kan förgifta dem.

Ge inte hundar lök

Även lök är giftigt för hundar. Så var försiktig om du plötsligt grips av impulsen att bjuda hunden på mat från julbordet. Lök ingår ofta i flera av julens rätter, som i köttbullar.

Rensa bort russin
Låt inte hundar få äta russin, ett för blotta ögat osynligt mögel som finns redan i vindruvan vilken senare blir russin kan vara farligt för deras njurar. I värsta fall kan det leda till njursvikt.

Svanssäkra levande ljus
Var varsam med levande ljus! Tänk på att en svans lätt kan bli svedd om den kommer för nära marschaller eller stearinljus. Placera alltid på svanssäkra ställen eller sätt ljusen i lyktor.

Ställ undan vissa blommor
Amaryllis, hyacinter och julrosor har en central roll under julen i många hem, men för katten kan ett bett på dessa och mistel, järnek, samt vissa sorters liljor vara förödande. Njurskador kan uppstå och i vissa fall har det hänt att katten avlidit, enligt Agria.

Städa bort presentsnörena
Ta bort paketsnören innan katten äter upp dem. Varje år opereras cirka 400 katter som fått i sig främmande föremål.

Bjud inte på fett och salt
Undvik att bjuda på skinka, korvar och köttbullar: Salt och fet mat är skadligt för hundar. Deras bukspottskörtel kan i värsta fall inflammeras.

Motionera mer – mata mindre!
Vill du ge ditt djur en verkligt välgörande julklapp som räcker länge? Ge den motion. Cirka 40 procent av hundarna och 25 procent av katterna i landet är överviktiga, enligt länsstyrelsen. Den bästa present du kan ge ett djur är att se till att dess behov av aktivitet fylls. Lite längre ner finns tips på aktiviteter.

Var observant på skakningar
När ni är ute och om kölden är hård och du är orolig över att det blir för kallt så kan ett riktmärke vara att så länge hunden rör sig, rullar sig och springer i snön är det bra. Skulle hunden börja halta, darra eller skaka måste ni genast gå in. Kontrollera så att trampdynorna är okej, smörj gärna in med vax och salvor. Är du orolig för att hunden blivit för kall: kontakta veterinär.

Hjälp fåglarna och vilda djur
De vilda fåglarna och djuren kan behöva en extra gåva hela vintern i form av föda. Servera fåglarna fröer, ge ekorren nötter och rådjuren äpplen. Fler tips finns via länk längst ner på sidan.

En gul hund hoppar fram i full fart över snön. Svanser ser ut som ett U, som att den ler, precis som hundens mun också gör. Ötonen står rakt upp och långt borta i fjärran är en skog och ovanför hunden en blå himmel.
Låt hundarna göra som härlige Tom! Flyga ut över vinterlandskapet i jul. Foto: Linda Bing.

Ge gärna djuren julklappar – men ge aldrig bort ett djur i julklapp

Här kommer tre förslag på julklappar att ge till djur. De kostar inte mycket pengar men kan betyda väldigt mycket. Dessutom ett råd om varför du aldrig ska ge djur som julklapp.

Ge djuret tid med dig
Den här julen när själva firandet blir mindre och kanske mer stillsamt passa på att ge ditt djur ännu mer tid en vanligt. Lägg ner mobilen, logga ut från datorn och se på ditt djur. Det kan vara ett bra första steg.

Skänk aktivering
Förutom promenader finns flera roliga aktiveringslekar att göra inomhus. Fyll en kong eller toalettrulle med hundgodis och låt hunden lirka ut det. Göm en boll, dig själv eller något hunden gillar och låt den söka upp.

För katter finns flera bra aktiveringsövningar: Låt den jaga en kattleksak och kom ihåg att alltid avsluta leken med att katten får tag i det den jagat. Sprid ut foder inomhus och låt katten söka upp eller köp en aktiveringsboll. Vill du aktivera en råtta? Här finns åtta tips för råttlekar Behöver en kanin få roligare liv? Här finns fina kaninövningar

Låt djuret få en egen plats

Se alltid till att djuret har en plats där det kan dra sig undan och vara för sig själv om det önskar vara i fred.

Ge aldrig djur som julklapp
Djur är inte saker som kan ges bort. Att bli ägare till ett djur innebär ett livslångt ansvarstagande. Den som ska ta detta ansvar måste själv ha valt det. Dessutom, som Jordbruksverket inför en tidigare jul en gång skrev, är den stora kostnaden med att äga ett djur inte inköpet, ”utan löpande kostnader under djurets liv såsom veterinärkostnader och bra foder. Därför är det viktigt att den som ska ha djuret är involverad i planeringen inför köpet.”

Många barns önskelistor toppas av att få ett eget djur. Förutom att djur inte ska ses som saker att ge bort, så är en stimmig julklappsöppningsmiljö inte ett bra ställe för ett djur att för första gången möta sin nya familj. Tvärtom behöver djuret bekanta sig med sin nya miljö i lugn och ro. Dessutom ligger huvudansvaret för ett djur alltid på en vuxen, aldrig på ett barn, som Djurskyddet Sverige länge betonat i sina råd.
Vill du ge barn en bra start för ett framtida liv tillsammans med djur låt barnen i stället få förbereda sig så mycket det går. Ge dem:

* Böcker om det djurslag barnet önskar sig som handlar om hur det ska skötas om och vilka behov djuret har.

* En kurs på nätet från någon av alla de seriösa och kunniga etologer som har prisvärda, lärorika digitala kurser om gnagare, hundar och katter.

* Bra svar på varför de inte kan få ett djur i julklapp. Läs gärna de frågor alla blivande djurägare bör ställa sig i god tid innan ett eventuellt köp och noga tänka igenom som Djurskyddet Sverige samlat på sin hemsida, läs dem här: Blivande djurägare

Hund sticker fram huvudet från en trappa under en grankrans

Ge bort djurpassningserbjudande
Under covid-19-pandemin har det blivit tydligt hur viktigt det är att ha ett nätverk av personer som kan hjälpa till med passning eller rastning av ens hund, katt eller andra djur. När pandemin precis hade kommit i mars ringde vi länsstyrelsens veterinärenhet i Uppsala län för att få råd om vad göra med djuren om man som djurägare blir sjuk.

– Hjälp varandra! I första hand bör du själv i förväg ha en beredskap för oväntade situationer. Till exempel ha vidtalat närstående, grannar eller ett pensionat att ta hand om djuret i händelse av sjukdom. Avtala med personer i din närhet som du litar på att ha hand om ditt djur om du blir sjuk, erbjud dig att ta hand om dina närstående, vänner och grannars djur i händelse av deras sjukdom, sa Elisabeth Schöning, enhetschef Veterinärenheten vid Länsstyrelsen Uppsala län i våras.

Du som tänkt igenom saken och landat i att du vill och kan hjälpa till med att ta hand om andras djur vid behov, kan gestalta erbjudandet som en julklapp. Formulera ett löfte om att ställa upp med passning eller rastning, skriv ner dina kontaktuppgifter och be ägaren fylla i vad du bör veta om djuret, så är allt klart om presenten skulle behöva användas.

Om djurvänligare julmat
Läs mer i PDF:n Fem råd för dig som vill ha djurvänligare julmat

kattunge vilar på en flickas arm
Att hjälpa andra med att passa deras djur kan var en julklapp som ger stor glädje och gör verklig praktisk nytta.

God jul!


Text Katarina Hörlin Källor Länsstyrelsen, Jordbruksverket, Evidensia, Anicura, tidigare nummer av Tidningen Djurskyddet, Allmänna råd till hund och kattföreskrifterna, Dyrebeskyttelsen Foto Unsplash, Linda Bing, iStock, Anders Johansson och Shutterstock Fler tips Ta del av ännu fler tidlösa juldjurskyddstips från Tidningen Djurskyddet här: Gör julen till en god tid för djuren