Så får dina råttor en roligare höst

De är lätta att sköta, blir väldigt tama och är stora personligheter. Tamråttor blir alltmer populära familjedjur. Allt enligt Svenska råttsällskapet. Vi bad dess ordförande Cilla Wyke ge sina bästa tips på hur ge tamråttan en rolig höst.

Godisaktivera! Det finns massor med katt- och hundleksaker som kan användas till råttor. Lägg gärna solrosfrön, pumpafrön, kokosflingor och nötter i en burk med hål i locket. Låt råttan hitta sätt att komma åt godbiten. En variant är att fylla en tom toalettrulle med något gott.

Lådgräv! Råttor tycker mycket om att gräva och är duktiga på det. Fyll en låda, ta gärna en med lock som du gjort hål i, med ren jord och låt råttan gräva. Det är inte särskilt komplicerat. En variant är att fylla med strimlat papper.

Möblera om! Råttor är intelligenta djur och vill gärna ha nya utmaningar. Ett sätt att skapa variation i deras liv är att möblera om i buren. Lägg dit nya leksaker. Byt plats för vattenflaskan eller sätt in en vattenskål att plaska i. Ta en gren från ett äppleträd och lägg in. Det älskar råttorna att klättra på. De klättrar också gärna på rep!

Vattenlek! Lägg grönsaker i botten av en balja, fyll på med vatten så att råttan bottnar och se hur roligt den tycker det är att plaska runt! En variant är att fylla badkaren med max fem cm vatten och leksaker och låta råttorna röra sig där.

Trickträna! Köp en likadan klicker som används till hundar, ”klicka in” råttan genom att ge den godsaker varje gång du klickar och snart har du ett perfekt redskap som stöd för att träna in nya tricks. Det finns mängder med youtubefilmer på nätet där du kan få inspiration. Sök ”Rat tricks”

Var med din råtta! En tamråtta vill gärna vara med sin människa. Den är samarbetsvillig och ofta tycker den väldigt mycket om att bäras innanför tröjan på sin människa. Det går också fint att göra utflykter ihop ute, många använder ett enkelt sele.

Gör ett råttnöjesfält! Lär råttan att ta sig runt en bana – använd gärna klickern som hjälp. Bygg upp banorna med rör, rep och kartonger.

Inspireras av andra råttor! Svenska råttsällskapet anordnar tre riksutställningar varje år. Utställningarna är öppen för alla men det är bara medlemmar i SRS som får ställa ut sina råttor. För tider se: www.svenskarattsallskapet.se

Text: Katarina Hörlin.
Foto: Niclas Tilosius.
Tipsare: Cilla Wyke, ordförande Svenska Råttskällskapet.