Så ger du kaninen en kanonfin sommar

Många kaniner spenderar större delen av sina liv i bur, trots att de är sociala och nyfikna djur i behov av aktivering och motion. Här kommer åtta råd om hur du kan ge din kanin en kanonsommar.

Text Sara Holmström Foto Sara Holmström och iStock
Källor
Djurvårdarguiden, Agria, Jordbruksverket, Blå Stjärnans Djursjukhus, Kaninmagazinet och Sveriges Kaninvälfärdsförening.


Skippa buren!
Kaniner är i stort behov av rörelse. En medelstor kanin behöver 180 cm för 3 skutt och de flesta burar är betydligt mindre än så. Möjligheten att få springa fritt ger en gladare kanin. Kom ihåg att ha sladdar oåtkomliga när kaninen är ute. Om din kanin vistas i bur är det extra viktigt med rolig aktiverande berikning. Ge rikligt med grenar, andra saker att gnaga på, ett rör eller en boll, något som hänger i taket. Ha inte allt samtidigt utan byt ut och sätt in nya saker, variation är extra spännande.

 


Umgås utomhus!
Ta med dig kaninen ut i sommarvädret, i koppel eller ställ upp en inhägnad. En utekanin behöver också rastas. Låt kaninen få springa av sig och äta gräs, eller varför inte hoppträna med din kanin? Kom ihåg vaccination och att långsamt vänja kaninen vid gräs.


Upptäck höjder!
Håller din kanin bara till på golvet? Kaniner gillar att sitta högre upp och spana, och behöver inte begränsas till golvytan. Ställ möbler på ett sätt som gör att kaninen kan hoppa upp, alternativt gör ett sommarprojekt av att bygga en hoppställning med flera olika våningsplan.Fixa tunnlar! 
En kul och naturlig sysselsättning för kaniner är att gräva och springa i gångar. Fyll förslagsvis en barnbadpool eller stor kartong med lämpligt material att gräva i, till exempel halm och grenar. Förse med gott om material så att kaninen kan forma sina egna gångar.
Alternativt köp en tunnel.


Låt kaninen äta upp huset!
Köp ett ätbart hus till din kanin. Huset innebär sysselsättning för kaninen att gnaga på och ger kaninen möjlighet att gömma sig i eller stå på. Det är tillverkat av spånplattor och vegetabilisk stärkelse, väggarna är övertäckta med ängshö och huset har ett riktigt morotstak. Finns att köpa i djuraffärer. På bilden till höger sitter Ubbe och äter på taket.


Lek med maten!
Låt din kanin få söka och klura för att få tag på mat. Sprid ut på golvet, göm undan lite här och där för extra aktivering, lägg i en toarulle och vik ihop eller häng upp i ett snöre. Bollar med en öppning att lägga godis i kan också vara kul.


Håll sällskap!
Kaniner är sociala djur och måste få ha social kontakt. De behöver uppmärksamhet och det är viktigt att som ägare spendera tid med sin kanin. Kaniner mår allra bäst med en artfrände som de passar ihop med.


Ha inte för varmt!

Tänk på att när det blir varmt ute kan det bli väldigt varmt inne. Kaniner bör hållas svalt, lämplig temperatur ligger på omkring 15-21 grader. Om temperaturen blir för hög riskerar kaninen att drabbas av värmeslag. Ha fönster öppna och tillgång till fläkt. Se till att kaninen får skugga om den är ute.