Besked om förordningen för avveckling av svensk minkuppfödning väntas inom kort

I februari berättade Svensk Minks vd Jörgen Martinsson att svensk minknäring planeras vara helt avvecklad innan julen 2024. Det gäller fortfarande, enligt honom.

Regeringen har avsatt totalt 180 miljoner kronor år 2024 och 2025 som stöd till de företag som frivilligt avvecklar sin verksamhet med minkuppfödning för pälsproduktion. Stödet är tänkt att betalas ut efter att avvecklingen är genomförd.

– Detta ekonomiska stöd kommer möjliggöra för minkföretag att på ett planerat och ordnat sätt avveckla sin verksamhet, sa landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) när förslaget presenterades i fjol. Då meddelades också att regeringskansliet var igång med att ”ta fram en förordning som anger stödets utformning”.

– Regeringen har ännu inte fått besked om godkännande från EU-kommissionen angående förordningen som ska styra avvecklingen. Besked bör eller måste komma inom det närmaste, berättar Jörgen Martinsson, vd Svensk Mink.

I februari nämnde du att såsom förordningen då var utformad skulle det inte gå att under 2025 ta fram en sista kull valpar och sedan avsluta verksamheten vintern 2025. Blir det fortfarande så att avvecklingen måste ske senast 2024?
– Även om besked från Bryssel inte kommit ännu så tyder allt på att detta fortfarande stämmer och gäller.

Tog någon svensk gård fram valpar i våras?
– Ja, det finns produktion av mink i Sverige nu.

Vet du hur många gårdar som ännu är igång där de sista minkarna kommer att avlivas i höst?
– Ja, det vet jag men kommenterar av säkerhetsskäl inte, svarar Jörgen Martinsson.

Text Katarina Hörlin
Foto Anna Lundvall

Läs mer om svensk minkuppfödnings avveckling