Ge djuren en ljuvlig jul – utan förgiftningar och svalda snören

Tyvärr lurar flera faror bland de doftande julblommorna och glimmande ljusen. Från Tidningen Djurskyddet till er alla: några goda råd för att ge hunden och katten en farofri jul!

Ta reda på var närmaste julöppna veterinärklinik finns

Skriv upp telefonnumret och ha det tillgängligt. Börja gärna med att höra hur din vanliga veterinär håller öppet i jul.
Här är länk till Evidensias helgöppna kliniker: Julöppet
Här är länk till Anicuras: Öppettider jul och nyår
Här är länk Distriktsveterinärerna: Här finns vi

Lysande stjärna

Svanssäkra ljusen
Svansar, morrhår och päls kan lätt kan bli svedda om de kommer för nära marschaller eller stearinljus. Placera brinnande ljus på svanssäkra ställen eller använd batteridrivna ljus som kan se förvånansvärt levande ut och ge ett fint mys.

Lysande stjärna

Ställ undan vissa julblommor
Var vaksam på amaryllis, hyacinter och julrosor, som riskerar skada kaniner och katter svårt om de råkar bita på dem. Njurskador kan uppstå. Även mistel, järnek och liljor är farliga. I vissa fall har det hänt att katter avlidit efter att få i sig en bit av dessa.

Lysande stjärna

Plocka undan presentsnören
De krusiga presentsnörena kan te sig lockande för lekfulla katter. Dessvärre opereras 400 katter årligen efter att ha fått i sig främmande föremål. Paketsnören är extra farliga då de både är långa och har skarpa tunna kanter som kan skära sönder tarmarna.

Lysande stjärna

Försök aldrig få ditt djur att kräkas
Om djuret svalt något det inte borde fått i sig – kontakta alltid veterinär. Att själv försöka framkalla
kräkningar kan orsaka än mer skada.

Lysande stjärna

Bort med bittermandel
Mandelmassa och mandelmusslor innehåller bittermandel och bittermandel innehåller cyanid. Får hundar och katter i sig mycket kan det vara dödligt. Cyanidet gör att cellerna kan inte ta upp syre. Andningsfrekvensen ökar, slemhinnorna blir röda och djuren illamående. De kan också förlora medvetandet. Ring veterinär direkt om du tror ditt djur fått i sig bittermandel.

Lysande stjärna

Plocka upp tappade nötter
En nöt kan roa hundar och katter att leka med. Men skulle de svälja nöten är skalet svårt att bryta ner. Nöten kan hamna i magsäcken och ligga där i månader, skriver försäkringsbolaget Agria. Uppstötningar och ett sänkt allmäntillstånd kan bli konsekvensen. Kommer nöten ut i tarmen finns risk att den fastnar och operation kan bli nödvändig. I värsta fall, om den inte tas bort eller försvinner på naturlig väg, kan tarmväggen brista och innehållet fara ut i buken. Ett livshotande tillstånd.
Macadamianötter är farliga för hundar och katter även utan skal. Darrningar, kräkningar och diarré är symtomen. Ring veterinär om du misstänker macadamianötförgiftning.

Lysande stjärna

Lök är farligt
Avstå att bjuda hunden, katten eller kaninen på mat från julbordet. Lök ingår i flera av julens rätter och det ska hundar inte få i sig. Ämnet allicin finns i lök och kan leda till blodbrist. Salt och fet mat är skadligt för djur, precis som kryddor. Servera katten och hunden en egen skål med foder anpassat för dem.

Lysande stjärna

Ge djuren julefrid
Tvinga aldrig en hund, katt, kanin eller något djur alls att hälsa på andra, vare sig människor eller djur. Se hellre till att djuret får en plats där det kan vara i fred, kanske ett hörn av rummet eller under ett bord. För några år sedan gick veterinärkliniker ut med en varning för att katter kan utsättas för julstress.
– Runt högtiderna kommer det ofta in katter till oss som är stresspåverkade. Ett vanligt bekymmer är problem med urinvägarna som kan vara ett symptom på stress. Ser man att katten springer till lådan ofta, men att det kommer väldigt lite eller inget urin, så ska man kontakta veterinär, sa Sandra Göransson, chefsveterinär Anicura Sverige, i artikeln ”Så minskar du julstressen för din katt”, som publicerats på företagets hemsida.

Långt ifrån alla djur tycker om att bli klappade. Berätta gärna direkt för sällskapet att ditt djur mår mycket bättre av att få vara lite i skymundan i början. Många barn visar väldigt ofta stor hänsyn.

Julgran

Hägna in granen – låt kaninerna skutta fritt
Ett ljuvligt granråd lånar vi från SKVF, Sveriges kaninvälfärdsförening: I stället för att hålla kaninerna utanför rummet där julgranen står sätt ett litet hägn runt granen så att kaninerna inte kan hoppa ända fram till den! Firar du jul med kaniner så se till att de inte kan få i sig pepparkakor, choklad eller idegran, tipsar SKVF. Se också till att de inte kommer åt att tugga på sladdar.

Lysande stjärna

Motionera mer – mata mindre
Ge hunden, katten och kaninen en livsviktig julklapp! Ge dem motion. Cirka 40 procent av hundarna och 25 procent av katterna i landet är överviktiga. Övervikten behöver inte vara enorm för att ge negativa konsekvenser. Diabets, led- och hjärtproblem kan bli följden. Den bästa gåva du kan ge ett djur i jul är att se till att dess behov av aktivitet uppfylls.

Lysande stjärna

Spänn fast transportburdörren
Varje år springer hundar och katter bort under resor. På ett ögonblick kan hunden hoppa ut genom en bildörr på glänt vid en rastplats. Koppla alltid hunden innan den får hoppa ut och håll ett stadigt tag i kopplet. För katter på julresor lånar vi den luttrade Halmstadbaserade djurskyddsföreningen Djurskyddet Kattfotens suveräna tips: ”Se nu till över julhelgerna om ni ska resa med katt att ni har spännband på era burar! Stanna INTE på rastplatser med öppna burar och bildörrar!”

Lysande stjärna

Ge vilda fåglar och djur en mättare vinter
Hjälp dem att få föda i vinter. Svanar mår bäst av att få havre eller vete. Mesar, hackspettar och finkar föredrar feta fröer som solrosfrö och hampaditon. Ge inte salta frön till fåglar och ställ gärna ut vatten. Rådjur gillar krossat spannmål och pellets. Flera fina råd finns hos SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt: Utfordring av vilda djur och här finns tidigare tips från Tidningen Djurskyddet Julklappar till de vilda djuren

God jul!

Text Katarina Hörlin
Foto iStock