JULKLAPPAR TILL VÅRA VILDA VÄNNER

Vintern är ofta en svår tid för de vilda djuren och fåglarna. Särskilt om den blir kall. Hjälp dem att överleva till dess vårens värme återvänder! Vilt- och fågelrehabiliterare Nina Peivert ger sina bästa råd.

Text Katarina Hörlin Foto Mostphotos och iStockphoto
Tipsare Nina Peivert

BÖRJA TIDIGT
Vid stödutfodring är det bra att börja tidigt, helst redan under hösten, så inte omställningen av tarm-floran blir för svår för djuren. En del fåglar äter inte från fröautomater utan pickar helst på marken. Släng ut en näve på en skyddad och ren plats.

julklapp-fagel

GE FÅGLARNA FRÖ
Osaltade solrosfrön, hampfrön, talgbollar, talgblock, kokosfett, osaltat margarin, osaltade jordnötter, viltfågel­blandning, äpplen, bär, russin, torkade ärtor och majs är bra att ge. Om du serverar spannmål som havre-, vete- och kornkross måste du se till att fåglarna har ständig tillgång till vatten. Ta bröd endast i nödfall. Det får aldrig vara mögligt!

 

 

HÅLL RENT
Se till att fågelbord och marken under hålls ren. Salmonella och gulknopp är vanliga sjukdomar vid fågelbord. Lägg ett tjockt täcke med granris under fröautomaterna. Byt så fort det börjar barra. Rengör fågelborden med diskborste och Grumme tvättsåpa. Ta bort resterna så de inte möglar.

 

igelkott

LÅT LÖVHÖGEN LIGGA
Igelkottar, och andra smådjur, uppskattar löv- och kvisthögar som de kan gömma sig i och använda som bomaterial för vintersömnen.
Möter du en vaken igelkott på vintern kontakta direkt en viltrehabiliterare.

 

 

STÄLL UT VATTEN
Ofta kan djuren själv hitta vatten, men stränga vintrar behövs hjälp. Koka vatten. Låt det ljumna och häll upp i en liten skål. Lägg en sten i skålen så att smådjur inte drunknar, utan kan kliva upp på stenen. Byt vatten några gånger under dagen.


EKORRGOTT   julklapp-ekorre
Ekorrar uppskattar stödmat som läggs i speciella ”ekorrmatare”. Fyll den med jordnötter, hasselnötter, valnötter, solrosfrön och pinjenötter.
Sätt upp på en höjd där inga katter kommer åt, gärna i an­slutning till träd för flykt och skydd.
Ostbitar, talg och äppelbitar gillar ekorren också.

 

 


HÖ TILL HARARNA
Under vintern livnär sig haren på bark och knoppar från främst sälg och asp. Stödutfodra gärna med sälg och bär­ris. Plocka ner och lägg på marken. Även hö eller hösilage med bra näringsvärde och hög proteinhalt, knäckebröd, rödbetor och små skivade äpplen fungerar bra.

julkl-rodbetaRÖDBETOR TILL RÅDJUREN
Lägg stödutfodringen långt ifrån vägen för att undvika bilolyckor. Fördela fodret på olika platser så att inte de mest dominanta äter upp allt. Spannmål, pellets eller annat kraftfoder, hösilage eller ensilage med bra näringsvärde och hög proteinhalt gillar rådjuren. Knäckebröd, rödbetor, persilja och småskivade äpplen är också bra. Salt- och kalksten kan läggas ut.