En majoritet av EU:s medlemsstater röstade i morse för EU-kommissionens förslag att sänka vargens skyddsstatus, från strikt skyddad till enbart skyddad.
Ett hårt slag mot den vetenskapliga forskningen, anser flera djur- och naturskyddsorganisationer. Ett glädjande besked, skriver den svenska regeringen och lyfter fram att Sverige varit drivande i frågan.
– Jag tycker att det är sorgligt att politiken inte försöker lösa de konflikter som uppstår mellan människor och varg på ett sätt som forskningen förespråkar, utan istället försöker få till en sänkning av skyddsstatusen, säger Anna Lundvall, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige.
Från regeringen är tongången en helt annan:
– Resultatet av dagens omröstning är mycket glädjande och Sverige har varit pådrivande. Vi ser att vargens ökade utbredning allt oftare kommer i konflikt med omgivningen, framför allt genom skador på tamdjur och boskap. Den allra högsta skyddsnivån för varg är inte motiverad i Sverige. Det här är ett avgörande första steg för en framtida sänkning av vargens skyddsstatus i art- och habitatdirektivet. Dagens omröstning kommer i förlängningen kunna leda till ökad handlingskraft i hanteringen av vargattacker, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.
För att skyddsstatusen ska kunna sänkas krävs att Bernkonventionen, som anger vilket skydd vilda djur och växter ska ha, ändras. Det är sedan i EU:s Art- och habitatdirektiv som kraven i Bernkonventionen verkställs. Vargens status är för närvarande ”strikt skyddad” och sänkningen av skyddsstatusen gör att den endast blir ”skyddad”, vilket innebär att det blir lättare att tillåta jakt på varg.
Enligt uppgifter till Euractiv, en oberoende nyhetssajt som granskar EU-frågor, var det bara Spanien och Irland som röstade emot förslaget att sänka skyddsstatusen.
Tyskland gjorde i morse en överraskande helomvändning i frågan och röstade för förslaget att sänka skyddsstatusen, skriver organisationen BirdLife International i ett pressmeddelande, där de slår fast att dagens beslut inte bara underminerar årtionden av bevarandeinsatser utan ”utgör också ett betydande bakslag för vad som har hyllats som en av EU:s mest anmärkningsvärda framgångar för bevarandet av vilda djur och växter: vargens comeback från att nästan utrotas”.
En sänkt skyddsstatus för varg kommer att hindra vargstammens återhämtning, och äventyra försöken att främja samexistens mellan människor och stora rovdjur. I stället har en kortsiktig strategi med dödlig bekämpning valts, konstaterar BirdLife International.
Anna Lundvall är inne på samma linje.
– Forskning visar att regelbunden jakt inte är ett fungerande sätt att skydda tamdjur. Det är samexistens som måste satsas på istället. Jag tror tyvärr att förslag som detta bara bygger på den infekterade vargdebatt som vi har i dagsläget, säger Anna Lundvall och fortsätter:
– Men vi fortsätter att arbeta för att detta förslag inte ska antas av Bernkonventionens ständiga kommitté i december.
Text Katarina Hörlin
Foto Arkivbild iStock