Handen på hjärtat

Just nu slutspurtar landets politiker inför valet. Partierna tävlar om uppmärksamheten och lovar mycket. Djurskyddet är många väljares hjärtefråga – men hur mycket kan politikerna göra för djuren?
Enligt djurskyddslagen har djuren rätt att få utföra sina naturliga beteenden. Men så länge vår livsstil kräver ofantliga mängder djur för konsumtion – närmare 90 miljoner djur slaktas på svenska slakterier varje år – är det omöjligt att uppfylla detta krav. Grisar som biter knorrarna av varandra gör det eftersom det inte finns tillräcklig naturlig stimulans. Kossornas glada skutt vid ett kosläpp kommer av att de inte smakat frihet på månader. Det som skiljer vårt svenska djurskydd, som vi slår oss så mycket på bröstet för, från resten av Europas, är än så länge detaljer.
Tänker man på detta kan det kännas hopplöst när politikerna presenterar förändringar som verkar vara småpotatis – som några extra kvadratmeter yta eller en skonsammare kastreringsmetod. Men då är det viktigt att komma ihåg att politik handlar om drömmar och visioner om framtiden. Och de små förändringarna är viktiga steg på vägen. Din röst i valet kan hjälpa politikerna att ta ännu ett steg mot en bättre värld för djuren.
Jag vill drömma om verklig förändring, en värld där småskalig gårdsproduktion är normen och där alla djur får gå ute så länge vädret tillåter. Djuren skulle vara avlade för bättre hälsa och motståndskraft mot sjukdomar. Vi skulle ha en mycket mindre djurproduktion sett till antal djur, men bönderna skulle tjäna många gånger mer på sina produkter.
I en sådan värld skulle köttet vara svindyrt. Men så måste det få vara. Det kostar att låta djuren leva mer naturligt. Du skulle kanske bara ha råd att äta kött på helgen, och äta vegetariskt resten av veckan. Men, handen på hjärtat, finns det något alternativ?

Micke Hanås

E-post: