Dom för misshandeln av hunden Shiva står fast

Shiva-2

Dela artikeln:


Den 22-åriga man som torterade och misshandlade hunden Shiva till döds fick fängelse i ett år och tre månader. Svea Hovrätt fastställde därmed Södertörns tingsrätt rekordlånga straff.

Valpen Shiva utsattes under två månader för en långvarig och mycket allvarlig misshandel och tortyr. Mannen, som erkänt, har vid flera tillfällen slagit hunden och bland annat hängt upp den i en krok. Till sist kvävde han hunden med en plastpåse i en utdragen process. Hunden avled under mycket plågsamma former skriver Södertörns tingsrätt i sin dom.

Igår fastslog Svea Hovrätt det rekordlånga fängelsestraffet från Södertörns tingsrätt.
-Så vitt känt har man aldrig dömt ut ett så här långt fängelsestraff för djurplågeri tidigare i Sverige, säger kammaråklagare Jakob Holmberg till TT.

Den 22-åriga mannen har berättat att skälen för hans handlade var att han mådde dåligt, var arg och lät sin ilska gå ut över hunden. Han har också berättat att han varit arg på hunden för att den kissat och bajsat inne, något som skett eftersom hunden inte fått tillfälle att gå ut.
-Vi ser ytterst allvarligt på gärningen och vi är glada över att domstolen markerat sitt avståndstagande genom att ge mannen ett långt fängelsestraff. Att det inte blir maxstraffet två år beror antagligen på att domstolen ofta reserverar lagens strängaste straff för något som kunnat vara ännu värre, säger Sven-Erik Alhem, ledamot i Djurskyddet Sveriges styrelse och rättsexpert.

Elsa Frizell

Redaktör för Tidningen Djurskyddet.
Det här inlägget publicerades i Brott mot djur, Hund. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Dom för misshandeln av hunden Shiva står fast

 1. åsa.ahlkvist skriver:

  För lindrigt straff anser jag, Undrar vad kunde varit värre än det den stackars hunden fick ta emot? Hoppas kompisarna i fängelset tar hand om idioten hårt

  • Satania Cornelisse skriver:

   Vad kan bli värre än det han gjorde mot Shiva. Märkligt resonemang. Det han gjorde mot Shiva visar vilken sadist han är och ett år i fängelse ändrar inte hans beteende. Minst 8- 10 års fängelse hade varit på sin plats, då hade han haft tid att fundera på om det var värt den tiden för det han gjorde mot lilla oskyldiga Shiva…
   I.M. Shiva. Gone, but not forgotten!!!

  • Eva skriver:

   Ja det hoppas jag med, att han får samma behandling som stackars vovven fick..men han kommer säkert få det hett om öronen..det ser alla djurvänner som sitten där..Sverige har för dåliga straff..dom borde ta efter i andra länder där det är hårda tag på djurplågeri..

 2. margareta forslund skriver:

  Vill bara gråta över den stackars valpens lidande!Hur kan man vara så ond mot ett oskyldigt djur.SÅÅ djävla hemskt.bedrövligt!!!!

 3. Frida skriver:

  Vad finns det för människor därute ?
  Jag har ingen respekt för människor som skadar djur , oavsett livssituation,mycket av människors hjärtan visas genom hur man behandlar djuren.
  Jag håller med Åsa, hoppas han får smaka på sin egen medicin i fängelset. Jag tror att många fängslade avskyr brott mot barn och djur.
  Men jag vill också uppmärksamma att lantbruksdjuren lever i en matindustri där de lider svårt dagligen och att detta också borde bestraffas i enlighet med Sveriges lagar och djurskyddslagen.
  Straffet är för kort.

 4. marie sjöberg skriver:

  Jag tycker att det ska finnas fler djurpoliser som i USA och hårdare straff

 5. Maxstraffet är alldeles för lågt, det borde höjas till det dubbla.
  För en dom på 2 år är ju ingenting, ”sköter” han sig under fängelsetiden, så är han snart ute.

 6. Kajsa-Stina skriver:

  Finns inga ord…..inga straff är långa nog för vare sig misshandel och/ eller tortyr av vare sig djur eller människor.

 7. BM skriver:

  Aldeles för litet straff . Vill bara gråta mår så dåligt när jag tänker på hundens lidande. Kan man inte göra något så djuren ses över bättre man orkar inte höra ock se allt plågande. Högre straff visa ingen nåd. Folk ska lära sig vett annars förbud att ha djur. Finns det inga normala människor som bestämmer lagar. Kan man få åtta år för bankrån Löjligt.

 8. Malin Wahlin skriver:

  Han är ett vidrigt as. Kom även ihåg att det finns fler idioter ute… Läs den här bloggen http://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=51538&beid=2150391 om vad stackars Shivas ”uppfödare” tycker om saker och ting… Frukstansvärt!
  Vad kan man göra som är värre än det här och som då skulle ge maxstraffet? Och skulle något värre än det här ge 2 års fängelse. Det är patetiskt.

 9. Sandra skriver:

  ett år och tre månader… minus ett par månader om han uppför sej bra i finkan…Fy f*n!
  Jag tycker att svenska lagar skulle vara lite mer som USA:s lagar! Mkt mkt strängare!!!!
  LIKSOM LÅS IN F*NSKAPET O SLÄNG BORT NYCKELN! Må alla djurplågare brinna i helv*ttet!

 10. Cathy skriver:

  Om man bara får drygt halva maxstraffet för att ha misshandlat en valp till döds så är det något fel på rättsystemet. Spara maxstraff till något värre, vad kan vara värre, jo det är klart att misshandla fler djur till döds.

 11. Sonja Olsson skriver:

  Alldeles för lågt straff. Kompisarna i fängelset tar nog hand om detta.
  10 års fängelse hade varit rättmätigt. Synd att han inte bor i USA.
  Sonja

 12. Eva Elhouar skriver:

  Jag gråter när jag läser om denna stackars hund. Hur kan en människa vara så fruktansvärt ond mot ett oskyldigt djur som inte kan försvara sig. Straffet för djurplågeri är alldeles för lågt.
  Vad är skillnaden mot när ett litet barn blir misshandlat och när ett djur blir det????
  Båda känner smärta och lider.
  Håller med Åsa och hoppas han mår riktigt dåligt under fängelsetiden.
  Ändra lagarna om djurmisshandel och ta efter USA och England som har mycket strängare straff och fler djurpoliser.

 13. Thorleif Wallqvist skriver:

  Jag har tidigare kommenterat detta illdåd, och gör det gärna igen när jag nu ser att domen står fast, och att kommentaren är att detta är ett mycket långt straff. Pyttsan!
  Jag håller helt med i vad Åsa Ahlkvist skriver. Hoppas de andra fängelsekunderna tar hand om denna typ. Han borde själv få smaka på hur det känns att bli misshandlad.
  Att misshandal ett försvarslöst djur till döds ger alltså i vårt rättsväsen endast ett år och tre månader. Fy skäms! Vad man borde göra med förövaren lämpar sig inte för tryck.