Shiva blev bara sex månader

Med en plastpåse om huvudet dumpades valpen Shiva för att dö i ett skogsområde i södra Stockholm. Tack vare den nya organisationen med djurskyddspoliser kunde en misstänkt person snabbt anhållas.
– Jag hoppas att gärningsmannen döms till maxstraffet för djurplågeri, säger Elin Franzén, djurskyddspolis.

Det var den 29 mars som några förskolebarn hittade en plastsäck i ett skogsområde nära Kämpetorpsskolan i Solberga i södra Stockholm. Barnen hämtade en lärare som larmade polisen då hon såg att det rann blod ur påsen. Polispatrullen kunde efter en snabb titt i säcken konstatera att det handlade om ett dött djur och körde till Bagarmossens djursjukhus.

– Jag blev uppringd av chefsveterinären som berättade att det låg en svårt misshandlad och död hundvalp i säcken. Det var bland det värsta de sett på djursjukhuset, berättar Elin Franzen, djurskyddspolis.

En förundersökning inleddes. De dokumenterade skadorna visade att valpen utsatts för en långvarig och mycket allvarlig misshandel och tortyr. Den lilla tiken hade både gamla och nya sår, ärrbildningar och tydliga sår efter snitt. Blåmärken på lårens insida tyder på att hon kan ha varit upphängd i rep. Spyor och blod i den plastpåse hon hade runt huvudet visar att hon kvävts till döds.

En person med koppling till hunden kunde snabbt spåras, tack vare att valpen var märkt. Spåren ledde till den första ägaren, som hade sålt sin amstaffvalp Shiva via annons för tre månader sedan. Shiva var då var cirka tre månader.

– Den första ägaren uppfattade köparen som seriös. De träffades två gånger innan köpet gick igenom och en gång efteråt, men aldrig hemma hos köparen. Den första ägaren är helt förkrossad och får stöd av poliser som jobbar med brottsoffer, berättar Elin Franzén.

Köparen hämtades till polisförhör och anhölls därefter av åklagare. Han släpptes senare men är fortfarande misstänkt för djurplågeri. Elin Franzén berättar att den misstänkte i förhör uppgett att han mått dåligt och att detta gått ut över valpen. Det framkom också att Shiva levt i en källare.

– Jag räknar med att han kommer att åtalas, säger förundersökningsledare Anders Gartér.

Elin Franzén hoppas på maxstraffet för djurplågeri; två år.

– Jag har svårt att se vad som skulle kunna vara värre än det som Shiva utsattes för. Dessutom pågick det under lång tid, säger hon.

Det är tack vare den nya organisationen med djurskyddspoliser som ärendet handlagts så snabbt. Tidigare var brott mot djur mycket lågprioriterade även i Stockholm.

Elin Franzén vill uppmana den som tänker sälja sin hund att kontrollera den nya ägaren och den nya hemmiljön ordentligt. Det är också viktigt att köparen är kunnig om hundar.

– Måste man bli av med hunden snabbt är det bättre med avlivning än att sälja till en person man känner sig osäker på, säger h