Misskötta hästar utan mat och vatten

De magra hingstarna hade inget bete och endast en lerpöl att dricka ur. Stona hade oläkta sår och trasiga hovar. Tack vare Djurskyddet Ängelholm-Bjäres anmälningar har hästarna fått det drägligare men situationen är långt ifrån löst. 

– Vi är mycket oroliga för hästarna. Senast igår var vi där och hästarna har fortfarande inget vatten. Hästägaren måste radikalt minska ned antalet hästar, se till att de har tillgång till ligghallar, skydd mot väder och vind och dela upp dem i mindre grupper, säger föreningen Djurskyddet Ängelholm Bjäres talesperson.

Det var i juli som Djurskyddet Ängelholm-Bjäre kontaktades av en kvinna som uppmärksammat vanvårdade hästar på Bjärehalvön i Skåne. Föreningen åkte ut och tittade.
– Det vi såg var förfärligt misskötta hästar. Vi anmälde till länsstyrelsen som sedan gjorde en oanmäld kontroll hos mannen den 25 augusti, säger föreningens talesperson.

Länsstyrelsen beslutade om ett föreläggande med totalt fem olika åtgärdspunkter, bland annat att mannen ska minska antalet hästar. Tillståndet gäller enbart för 66 hästar och han hade 87 vid kontrollen. Han ska också se till att hästarna inte kan skada sig på föremål i ligghallar och i hagarna. Dessutom ska hästarna ha väderskydd.

Tidsfristen gick ut i fredags, den 30 september men länsstyrelsen kommer inte göra någon kontroll de närmsta dagarna eftersom inspektören är på semester. Men enligt föreningen är situationen mer akut än så.
-Länsstyrelsen har varit alldeles för slappa! Betet är slut i hagarna där de står. Ett sto lyckades ta sig ut från hagen i jakt på bete. Vi ringer länsstyrelsen var och varannan dag och anmäler att de inte fått stödutfodring, säger föreningens talesperson.

Enligt Djurskyddet Ängelholm Bjäres källor har mannen över 100 hästar och inte 87 som länsstyrelsen fann vid besöket. Han har ingen egen gård, hästarna är utspridda på olika fastigheter.
-Sedan anmälningen flyttar han runt hästarna, gömmer vissa och han ljuger för myndigheterna, säger föreningens talesperson.

Enligt Djurskyddet Ängelholm Bjäre har hästägaren endast gjort marginella förbättringar de gånger myndigheterna har kontaktat honom.
– Det är ett spel för gallerierna. Jag har jobbat dag och natt med detta och man blir så förtvivlad när det inte händer något, säger föreningens talesperson.