Så klarar din hund nyårsfirandet

Många hundar är mycket rädda för smällare och fyrverkerier. Här kommer några tips för att hjälpa din vän att ta sig igenom nyårshelgen så bra som möjligt.

Vissa hundar klarar smällar utan problem medan andra blir mycket rädda. Det bästa är att skydda hunden från fyrverkeriernas ljud och ljus så gott det går. Försök att fira nyår på landet eller att vara inomhus så mycket som möjligt under de kritiska dagarna. Det säger Johan Beck-Friis som är veterinär och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige.
-Man kan ljus- och ljudisolera fönstren lite genom fördragna gardiner och sätta på en skiva med musik. Det finns också skivor med skottljud som gradvis kan vänja hunden vid smällandet, men dessa ska användas i god tid innan de ”riktiga” smällarna börjar annars kan de förvärra hundens rädsla, säger han.

Att aktivera hunden är mycket viktigt, både dagarna innan och under nyårsafton.
– Det kan ju vara svårt att gå långa promenader eftersom det smäller mycket. Rasta hunden kort ute och aktivera den sedan inne med olika uppgifter. Det gäller att se till att hunden inte har så mycket energi att ägna åt att vara rädd för smällarna, säger Johan
Beck-Friis.

Ömka inte din hund när det smäller, då förstärker du bara hundens känsla av att det är något farligt som händer.
– Däremot kan positiv stimulans fungera, att se glad ut och ge hunden en liten godbit efter varje smäll. Försök avleda hundens uppmärksamhet till något roligt, säger han.

Hos veterinärer säljs också DAP, lugnande feromoner, som spray eller som en dosa som stoppas i eluttaget.
– Det har lugnande effekt på en del hundar och är helt ofarligt. Som en nödlösning kan man eventuellt ge hunden lugnande tabletter som man får hos veterinär, säger Johan
Beck-Friis.

Djurskyddet Sverige vill förbjuda fyrverkerier för privatpersoner.
– Om fyrverkerier tillåts i kommunal regi under ett begränsat antal timmar på storhelgerna kan alla som gillar fyrverkerier få sina lystmäten, samtidigt som hundägarna kan planera för smällandet. Det är dagens oförutsägbara smällande som orsakar de största problemen, säger Johan Beck-Friis.

Det är sedan några år tillbaka förbudet att sälja och använda smällare i Sverige. Det är däremot tillåtet att använda fyrverkerier som har ljuseffekter som främsta effekt men som också smäller. Varje kommun kan sätta upp lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier i den egna kommunen.