Dom för misshandeln av hunden Shiva står fast

Den 22-åriga man som torterade och misshandlade hunden Shiva till döds fick fängelse i ett år och tre månader. Svea Hovrätt fastställde därmed Södertörns tingsrätt rekordlånga straff.

Valpen Shiva utsattes under två månader för en långvarig och mycket allvarlig misshandel och tortyr. Mannen, som erkänt, har vid flera tillfällen slagit hunden och bland annat hängt upp den i en krok. Till sist kvävde han hunden med en plastpåse i en utdragen process. Hunden avled under mycket plågsamma former skriver Södertörns tingsrätt i sin dom.

Igår fastslog Svea Hovrätt det rekordlånga fängelsestraffet från Södertörns tingsrätt.
-Så vitt känt har man aldrig dömt ut ett så här långt fängelsestraff för djurplågeri tidigare i Sverige, säger kammaråklagare Jakob Holmberg till TT.

Den 22-åriga mannen har berättat att skälen för hans handlade var att han mådde dåligt, var arg och lät sin ilska gå ut över hunden. Han har också berättat att han varit arg på hunden för att den kissat och bajsat inne, något som skett eftersom hunden inte fått tillfälle att gå ut.
-Vi ser ytterst allvarligt på gärningen och vi är glada över att domstolen markerat sitt avståndstagande genom att ge mannen ett långt fängelsestraff. Att det inte blir maxstraffet två år beror antagligen på att domstolen ofta reserverar lagens strängaste straff för något som kunnat vara ännu värre, säger Sven-Erik Alhem, ledamot i Djurskyddet Sveriges styrelse och rättsexpert.