Bybor kvällsvandrar för att skydda katter

Efter flera makabra fynd kvällsvandrar Glumslövs invånare för att skydda sina katter. En belöning på 10 000 kronor är utfäst till den som lämnar ett fällande tips på gärningsman.

Det var i slutet på december som en åttaårig pojke hittade ett avhugget katthuvud i en påse. Runt nyår hittade bybor en stor blodpöl, en blodig påse och en skolåda med lufthål vid byns idrottsplats. Den fjärde januari hittades ytterligare en blodig påse. Invånare i skånska Glumslöv misstänker nu att någon eller några systematiskt plågar och dödar katter.

Fredrik Malmberg från Glumslöv var en av dem som gjorde det blodiga fyndet vid idrottsplatsen. Han berättar för Helsningborgs Dagblad att de strax efteråt hörde en katt skrika fyra gånger från andra sidan idrottsplatsen.

– Klockan var halv två och det var bäckmörkt. Vi skymtade en eller två personer springa iväg 60–70 meter framför oss, säger han.

Några dagar senare hittade han den andra blodiga påsen på samma plats. Sedan dess har Fredrik Malmberg tillsammans med några andra bybor genomfört vandringar genom byn, ofta kvällstid, för att försöka hitta förövaren.

– Den här personen ska inte straffas, personen behöver vård. Det är en väldigt liten by och någon vet så klart vem det är, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Djurrättsalliansen i Helsingborg efterlyser information om kattplågarna i Glumslöv, och berättar för tidningen att de redan fått in flera tips. En privatperson har genom Djurrättsalliansen utfäst en belöning på 10 000 kronor till den som lämnar ett tips som leder till en fällande dom.

Ärendet är polisanmält och brottet är rubricerat som djurplågeri. Polisen har inlett en förundersökning.