Kommunen får ta hand om lata änder

De är uppfödda för att fungera som jaktbyte, och därmed vana att bli matade. Andkolonier som stannar över vintern är ett vanligt problem. I Strängnäs får kommunen betala för att slippa fastfrusna änder.

”Förbjudet!”-skyltar på flera platser möter den Strängnäsbo som vill mata stadens jättekoloni av änder. Men förbudet trotsas. Människor bryr sig om de frusna fåglarna. Och Strängnäs kommun lägger 14 000 kronor per år på att hålla vattnet öppet, så att änderna ska kunna hantera vintervädret bättre. Andra problem skulle uppstå om inte kommunen spenderade de pengarna, berättar Marianne Andersson från Strängnäs kommun.

– Det är försumligt, tidigare har vi haft situationer där änder frusit fast i isen och det är ett djurskyddsproblem, säger hon till Strängnäs Tidning.

Strängnäs är inte ensamt om att hemsökas av fågelskockarna. Änder som inte flyger söderut på vintern är ett vanligt problem på flera håll i landet. Men det är inte vilda änder menar Per Jonsson, länsveterinär vid länsstyrelsen i Södermanlands län, utan fåglar som blivit uppfödda för att bli byte i jakt. De är halvtama och vana att bli matade, och stannar därför trots kyla och brist på mat.

Foto: Yvonne Eriksson