Reptiler flås levande – konsumenternas ansvar, menar miljöministern

Filmklipp visar hur reptiler flås levande i Asien för att bli exklusiva skinnprodukter i Europa. Men EU är maktlöst, menar miljöminister Lena Ek. Hon tycker istället att konsumenterna ska sluta köpa reptilskinn.

Den internationella djurrättsorganisationen PETA släppte i förra veckan filmklipp från asiatiska reptilskinnsproducenter. Filmklippen visar hur ormar och andra reptiler flås levande. Skinnet används sedan till väskor, skor och andra klädesplagg, ofta av exklusiva märken.

Trots att många företag säljer reptilskinnsprodukter inom EU, anser inte miljöminister Lena Ek att unionen kan påverka när djurplågeriet sker i Asien.

– EU har sina interna regler när det gäller djurskydd och djurplågeri men utanför EU har inte EU någon möjlighet att agera. Där finns bara en färdig internationell konvention som handlar om utrotningshotade djur, säger hon till SVT.

Istället lägger Lena Ek ansvaret på konsumenterna.

– Sluta handla de här sakerna. Det är pengarna som driver marknaden, säger hon.

Representanter för de lyxmärken som SVT intervjuat hänvisar till CITES-konventionen, ett internationellt handelsavtal som reglerar handeln med djur- och växtarter. Konsumenterna kan därför vara säkra på att reptilerna avlivats innan de flåtts, enligt lyxmärkena.

Men Jonas Wahlström, föreståndare på Skansenakvariet och reptilkunnig, menar att reglerna i CITES är lätta att kringgå.

– De flesta av ormskinnen kommer från ormar som är fridlysta, pytonormar till exempel. Men om man föder upp dem, då är det en annan sak, då tillåts handeln. Men vad är då uppfödningen? Jo, det är att man plockar in ungar från naturen, sen föder man upp dem så att de blir större, sen slaktar man dem. Det är alltså ingen uppfödning. Det är en uppgödning av infångade djur, säger Jonas Wahlström till SVT.

Han menar att även om Sverige underkänner ett tillstånd och väljer att inte ta in en produkt, så finns det andra EU-länder som är mindre nogräknade. Och är väl produkten inne på EU-marknaden kan den hamna i Sverige.