Chockbilder från kalkonuppfödning

Igår släppte Djurrättsalliansen en film och flera bilder som är tagna inuti Ingelsta Kalkons största uppfödningsanläggning, på Österlen i Skåne. På bilderna ses skadade och sjuka kalkoner, och döda djur som ligger mitt bland de levande.

– Många av djuren får skador på fötter och ben av det fuktiga, gödselbelagda golvet. Bilderna visar också att många har sår på kroppen och det finns ingenstans för dem att dra sig undan. Det finns ingen etik eller djuromsorg i det här, säger Rasmus Andersson, pressansvarig på Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

Efter att bilderna och filmen släppts gjorde Länsstyrelsen i Skåne en kontroll hos uppfödaren. Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör, sade i en intervju med SVT att han inte hittade några brister på gården. Han trodde dessutom att bilderna och filmen kan ha kommit från sjukboxarna, ett utrymme för sjuka eller skadade djur. Enligt Rasmus Andersson från Djurrättsalliansen har organisationen från början varit öppna med att bilderna kommer från både sjukboxarna och den ordinarie anläggningen.

– Det är filmat på båda ställena, och det är inte så att det är mycket värre i sjukboxarna än det är i den övriga delen av stallen. Det är många djur som är i sjukboxarna, ganska stor del av antalet som är inne i stallarna. Det är ganska sjukt att det är så många djur som hamnar i sjukboxen. De här fåglarna är inte gamla, de har blivit sjuka eller skadade på bara några veckors tid, säger han.

Anders Roslund, produktionschef på Ingelsta Kalkon, ser allvarligt på det som framkommit i bilderna och filmen.

– Vi måste bli väldigt mycket tuffare, inte bara i det här aktuella fallet utan vi får tänka till och konstruera ett system för att följa upp det här på ett annat sätt, säger han till Sydnytt.

Foto: Djurrättsalliansen