Djurförsäljning vid tempel väcker protester

Att släppa ut ett djur räknas som en god handling inom buddhismen. Men den religiösa seden att släppa ut djur och därmed förbättra sin karma utnyttjas av djurförsäljare. Djuren som säljs hålls i små burar utan mat och vatten, menar en djurskyddsorganisation.

I Kambodja säljs smådjur i burar utanför buddhistiska tempel och monument. För en summa pengar kan turisten eller den troende köpa djuret, befria det och därigenom samla ”religiösa meritpoäng” för att enligt den buddhistiska tron påverka sin egen karma. Djuren hålls i undermåliga villkor utan mat och vatten, menar den internationella djurskyddsorganisationen OIPA, Organization for Animal Protection, som nu uppmärksammar problemet. De menar att den religiösa seden att släppa ut fängslade djur utnyttjas av skrupellösa försäljare, och uppmanar djurvänner att skriva på ett protestbrev till kambodjanska myndigheter.

Foto: OIPA