Återträff för omplacerade hundar

Nu ska Helga, Lakrits och Lexie få träffas igen. Alla levde tillsammans under fruktansvärda förhållanden men fick nya hem tack vare Djurskyddet Kristinehamn.

Mitt under julledighet förra året blev Kristina Gustavsson från Djurskyddet Kristinehamn kontaktad av länsstyrelsen i Örebro. Kunde de hjälpa till att omplacera trettiotvå hundar?  Ett tragiskt fall av vanvård hade just uppdagats i Ljusnarsberg. En 68-årig kvinna hade haft 42 hundar i en femtio kvadratmeter stor lägenhet. Allt tydde på att hundarna inte hade rastats på flera månader. Stanken i lägenheten var så hemsk att polis och djurskyddshandläggare från länsstyrelsen var tvungna att ha gasmask under tiden de omhändertog djuren. Några av hundarna låg redan döda i lägenheten och några var så psykiskt förstörda att veterinären beslutade att ta bort dem.

De övriga 32 hundarna varav tre tikar och tretton valpar var sjuka och medtagna men fick blir hämtade av Djurskyddet Kristinehamn. Mitt under jul-och nyårshelgerna påbörjades det mödosamma arbetet att omplacera hundarna.
-Det viktigaste var att snabbt kunna få jourhem till hundarna och det löste vi på bara några dagar. Eftersom händelsen fick stor uppmärksamhet i media var det många som ringde och ville hjälpa till. Jag fick hundratals samtal,dag som natt, säger Kristina.

Från jul till februari jobbade hon varje dag och det svåra tyckte hon var att passa ihop rätt familj med rätt hund.  
-Jag låg och tänkte på nätterna, blir detta bra? Hundarna hade ju redan upplevt ett sådant helvete så detta var liksom tvunget att bli bra. Och varje gång en hund fick lämna djurhemmet tyckte jag att de tittade på mig och så tänkte jag, gjorde jag rätt? Men det har verkligen blivit så bra, alla hundarna är i nya hem där de är älskade, säger Kristina.

Idén om en återträff föddes snabbt. Djurskyddet Kristehamn uppfattade ett stort behov hos hundarnas adoptivfamiljer att ses igen. Lördagen den sjunde september kommer merparten av hundarna men även polis och djurskyddsinspektör att återförenas på Djurskyddets Kristinehamns djurhem.  Den 68-åriga kvinnan är delgiven misstanke om djurplågeri men rättegången har ännu inte varit.