Åtal väckt mot djursmugglare

Det var den femte september i år som ett av de största försöken att smuggla in djur till Sverige på senare år, upptäcktes vid Öresundsbron.
Idag väcktes åtal mot männen bakom vid Malmö tingsrätt.

Det var ingen rolig syn som mötte de tulltjänstemän som skulle kontrollera en minibuss med släp som kommit in i Sverige efter att ha kört över Öresundsbron. Åtta hundvalpar, tre kaniner och hela 110 vaktlar fanns under en presenning på släpet. Djuren var hårt medtagna och hade varken mat eller vatten. Antagligen hade de tvingats ligga där under presenningen i ett par dygn.
De illa medfarna djuren, som kom från Rumänien, fick avlivas av smittskyddsskäl efter beslut från Jordbruksverket. Detta eftersom de inte uppfyllde de ”svenska veterinära införelsevillkoren” – bland annat hade ingen av hundarna giltiga rabiesvaccinationer.
– Att avliva djur som smugglas till Sverige är sista utvägen och det är ett tungt beslut att fatta, säger Michael Diemer, chef på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket i ett pressmeddelande från Tullverket.

Det händer titt som tätt att Tullen stoppar djursmugglare. Ofta har de hundvalpar i lasten, eftersom handeln med dem kan ge mycket pengar. Valpar som ofta fötts upp under mycket tuffa förhållanden och med bristande smittskydd. Som tvingats till långa, plågsamma transporter.
– Flera gånger i månaden upptäcks valpar som sålts av oseriösa säljare på till exempel en parkeringsplats. Då har köparen inte kontrollerat valpens ursprung vilket innebär risker för djurets hälsa, köparen och dess familj och omgivning. En hund är inte vilken handelsvara som helst. Köper man ett levande djur på det här sättet blir man delansvarig för det lidande och de smittrisker smuggling innebär. Det bästa sättet att stoppa djursmugglingen är att inte bidra till handel med smugglade djur, säger Michael Diemer.

Av de fyra åtalade männen kommer två från Skåne och två från Rumänien.