Djurminnesplats förstörd av vandaler

I lördags fick Susanne Müller, ordförande för Djurskyddet Landskrona, mardrömsbeskedet: Föreningens djurminnesplats hade demolerats av vandaler.
— Jag började gråta när jag fick höra om det, säger hon.

Den har funnits i över tio år, Djurskyddet Landskronas djurminnesplats på Varvsvägen. Fram till i år har den varit förskonad från skadegörelse, men nu har något hänt. Den senaste månaden har platsen vandaliserats fem gånger. Bland annat har ett staket sparkats ner och gravlyktor krossats. Och så nu i lördags, den 19 oktober någon gång mellan klockan 12 och 13.15, kom den riktigt stora attacken. Ett stort antal gravplattor har krossats, liksom plattor i en stenlagd gång. Planteringar och utsmyckningar på gravar är förstörda. Staketet har sparkats ner igen och det har klottrats lite överallt.
— Jag började gråta när jag fick höra om det. Nu är jag så trött på att det finns folk som inte kan låta bli. Att de inte ens har respekt för gravplatser, jag finner inte ord, säger Susanne Müller.

Skadorna är alltså stora och det blir dyrt att återställa djurminnesplatsen.
— Kommunen har lovat att i alla fall stå för arbetskostnaden. Jag kan bara hålla tummarna för att de kan stå för materialet också. Gör de inte det blir det här väldigt dyrt för oss, säger Susanne Müller.
Djurskyddet Landskrona har utlyst en belöning på 25 000 kronor för uppgifter som kan leda till att de som ligger bakom vandaliseringen åker fast. Tips på vilka de är och var de kan bo har redan kommit in.

Text: Pontus Ljunghill