Hund på semestern? Tänk på detta innan

Hälsa på släkten i USA? Ta bilen till Italien? Eller ta med vovven till solen på Kanarieöarna? En resa innebär alltid påfrestningar och risker för hunden, och kanske är det bättre att låta den stanna hemma. Tänk på hundens välbefinnande före ditt eget!

1. Kan hunden stanna hemma?
Semesterresan är skön och avkopplande för människan – men att byta miljö kan vara stressande för hunden, och innebära risker i form av sjukdomar. Tänk därför efter innan du åker – kan hunden stanna hemma istället? Kanske kan vänner eller släktingar passa den, eller så kan hunden bo på ett hundpensionat hemma medan du reser. Tänk på att låta hunden prova pensionatet först så att den trivs där.

2. Kolla upp regler och vilka papper som krävs
Om du bestämmer dig för att ta med hunden på resan är det viktigt att ta reda på vilka regler som gäller för just er destination. Inte nog med att du behöver ha koll på vad som behövs för att ta med hunden till semesterlandet – du måste veta vad som behövs för att få ta in den i Sverige igen!

Lättast är att vända sig till respektive lands ambassad och fråga vad som gäller för till exempel vaccineringar och ID-märkning. När det gäller återresan hittar du informationen på Jordbruksverkets hemsida. Reglerna skiljer sig åt beroende på vilket land du åker hem från.

3. Börja i tid med vaccinationerna!
Rådgör med din veterinär vilka vaccinationer som behövs inför resan. De flesta länder kräver vaccination mot rabies. Hela vaccinationsprocessen kan ta flera månader, så börja i tid. Skyddet mot rabies gäller dessutom inte hela livet, utan antingen ett eller tre år beroende på vilken typ av vaccin som används.

4. Hunden behöver pass och ID-märkning
Det räcker inte med att husse eller matte kan bevisa sin identitet – din fyrbenta vän behöver också ett resedokument. Det kallas för hundpass och är nödvändigt för resor inom Europeiska Unionen. Passet utfärdas av din veterinär, och det är viktigt att det innehåller aktuell information. Hunden behöver dessutom vara ID-märkt med ett mikrochip. Äldre tatueringar kan också gå bra – kolla på Jordbruksverkets hemsida för mer information.

5. Använd säkerhetsbälte – och se upp för åksjuka
Tänk på att hunden ska ha samma säkerhet som människor i en bil – det betyder att de antingen ska ha ett säkerhetsbälte som är anpassat till hundar, eller sitta i en transportbur. Det är viktigt att stanna ofta och rasta hunden.

Var uppmärksam på tecken på åksjuka – om hunden flåsar med tungan utanför munnen och har uppdragna mungipor kan det vara tecken på att de mår illa, även om de inte kräks. Om din hund lätt blir åksjuk kan du ge den förebyggande medicin mot åksjuka.

Hundar som blir åksjuka och mår illa kan förknippa bilar med obehag. Men det går att träna dem att vara mer positivt inställda till bilåkning. Man kan till exempel låta hunden sitta i transportburen medan bilen står still och sedan ge den belöning för det.

6. Vänj hunden vid transportbur inför flyget
Olika flygbolag har olika regler för resor med djur. Storleken på hunden spelar roll – det är bara väldigt små hundar som får åka med i kabinen, stora måste åka i en uppvärmd specialavdelning i lastutrymmet.

Återigen är reglerna olika beroende på vilket du ska åka på semester till. När det gäller Storbritannien och Irland måste man anlita ett fraktbolag för att skicka sällskapsdjuret. Om du ska åka till Thailand får du inte ta med hunden om det är en pitbull terrier eller en american staffordshire terrier – men eftersom Thailand tillhör de länder i världen som har mest hundrabies bör man överhuvudtaget inte ta med hunden dit.

Om din hund måste åka i lastutrymmet är det en bra idé att vänja den vid transportburen innan. Om din hund är lättstressad kan det vara bra att ge den lugnande medel – ta isåfall kontakt med en veterinär inför resan.

7. Behåll rutinerna
Resan gick bra och ni är framme på semesterorten! Vad ska man tänka på nu? Precis som människor är hundar olika som individer. Men de flesta hundar gillar trygga, fasta rutiner. Därför är det en bra idé att fortsätta de vanor som du och hunden har hemma – en morgonpromenad klockan åtta till exempel. Men om det är jättevarmt på semesterorten kan det göra att rutinerna måste ändras – hellre att man senarelägger lunchpromenaden än att ta den under värsta lunchhettan.

Det är viktigt att se till att hunden har tillgång till skugga under dagen, så att den inte blir för varm.

Ta gärna med mat hemifrån, så slipper hunden att äta ett okänt foder.

8. Skydda hunden från sjukdomar
Det räcker inte med att vara säker på att hunden är frisk vid in- och utresa – du behöver skydda den från smitta när du är på semesterorten också. Därför är det viktigt att din hund inte kommer i kontakt med andra hundar. I många varmare länder finns dessutom åtskilliga myggarter och insekter som sprider allvarliga hundsjukdomar. Under kvällar och nätter, då myggorna är som mest aktiva, bör hunden därför skyddas mot myggangrepp med hjälp av myggnät eller genom inomhusvistelse. I södra Europa, framför allt Spanien, är det på våren också vanligt med de stora och färgglada pinjelarverna. Om en hund tuggar eller slickar på dessa frisätts ett kraftigt gift som gör att hunden kan förlora sin tunga och då måste avlivas. Det gäller alltså att ta reda på vilka lokala faror som finns på resmålet om man tar med hunden – allt är inte som i Sverige.