Så sköter du ditt akvarium

Varje fisk har sina unika behov och det gäller att vara påläst för att kunna ge simmarna vad de behöver. Djurskyddet pratade med akvaristen Kjell Forhman som här ger sina bästa råd.

1.Skaffa ordentligt med kunskap
Innan du köper fisk, skaffa information om de arter du kan och vill ha. Tänk på att de fiskar som säljs i affärerna är yngel och kan bli mycket större. Utefter sitt beteende och maximala storlek har olika arter olika behov av hur stort akvariet ska vara, hur det ska inredas och om fiskarna ska hållas i stim. Dessutom passar vissa arter inte ihop. Information kan du få genom att läsa akvarieböcker och på akvariehemsidor. Du kan också fråga i seriösa akvarieaffärer eller gå med i en akvarieförening. Impulsköp aldrig akvariefiskar!

2. Ta dig tid
Även om akvariefiskar är ett av de husdjur som kräver minst skötsel så kräver ändå ditt engagemang för att få ett bra liv och leva länge. En gång om dagen ska de få mat och en gång i veckan bör man lägga 30-60 minuter på att byta vattnet i akvariet. Tänk på att inte byta allt vatten på en gång, endast en fjärdedel av vattnet ska bytas ut, annars kan förändringen för fiskarna bli för stor. Vid behov ska man också rengöra filter och rutor. Har man inte tid med detta bör man inte skaffa ett akvarium.

3.Ha få arter
Felet många gör att man blandar för många arter och ju fler arter desto större är risken att vissa inte passar ihop och då kan det bli problem i akvariet. Vill du ha många fiskar är det bättre att ha fler av samma art.

4. Skapa rätt kultur i akvariet
Den känsligaste perioden i ett akvarium är de två första månaderna. Då är risken stor att man får något som kallas för nitrit som dödar fiskarna. För att undvika det är det viktigt att man startar upp akvariet med få fiskar och under denna period räcker det också om man matar varannan dag. En månad efter de första fiskarna släpptes i kan man sakta börja belasta akvariet hårdare. Man kan också minska risken för nitrit genom att man använder en bakteriekultur som finns att köpa i akvarieaffärerna.

5.Mata lagom
Den vanligaste orsaken till att fiskarna dör är att man matar för mycket. Fiskarna ser alltid hungriga ut, men de klarar sig mer än väl om de matas en gång per dag och man kan även gärna hoppa över en dag i veckan. Reser man bort i en till två veckor så klarar de sig helt utan mat denna period. Det är också oerhört viktigt att man inte matar för stora mängder. Lägg aldrig i mer mat i akvariet än att fiskarna äter upp det på två till tre minuter.

6.Undvik alger
Algproblem får man ofta vid övermatning, dålig skötsel samt felaktig belysning. Akvariebelysningen bör vara tänd åtta till tolv timmar per dygn, längre tid innebär bara att man göder algerna. Använd ett tidur så att belysningen tänds och släcks vid fasta tider.