Så håller du hunden borta från viktfällan

Fetmaepidemin som sveper över västvärlden drabbar inte bara människor. I Sverige uppskattas omkring hälften av alla hundar lida av övervikt – och siffran stiger oroväckande fort. Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef på Sveriges Veterinärförbund, ger råd om hur du råder bot på ett av vår tids största djurhälsoproblem.

1.Revbenstricket
Kraftig fetma hos hundar är enkelt att se, men det är inte alltid lätt att som djurägare veta vad som är normalhull och vad som är övervikt. Men det finns knep. Ett är att varsamt lägga sin hand på hundens bröstkorg och känna på revbenen.

– Är de ”välvadderade” handlar det om normalhull. Känner man inte revbenen alls är hunden för fet. Och ser man revbenen utan att ens känna med handen på bröstkorgen är djuret för magert, säger Johan Beck-Friis.

 2.Kolla midjan
Att studera din hunds midja är ett bra sätt att få en uppfattning om den är överviktig eller inte.
– Man ska titta på midjan både uppifrån och från sidan. En hund ska ha en timglasformad midja framför höftbenen och bäckenet. Tittar man från sidan ska det vara lite uppdraget undertill, och tittar man uppifrån ska det vara en viss insnörpning precis innan bäckenbenet, säger Johan Beck-Friis.
– Ser hunden ut som en korv, alltså att den är ”jämntjock” både när man tittar på den från sidan och uppifrån, då är den för fet.

Idag har de flesta hundfoderföretags hemsidor standardbilder på hur normala, för tjocka och för smala hundar ser ut. Det är ett bra och lättbegripligt hjälpmedel för den vill se till att ens hund har en hälsosam vikt.

 3.Att välja rätt diet

Det finns en mängd olika bantningsfoder som är energifattiga men som ändå ger en god mättnadskänsla.
– Men det enklaste sättet att få hunden att gå ner i vikt är att ge den mindre portioner, och framförallt att inte ge den mellanmål, säger Johan Beck-Friis.
– Min egen hund brukar tigga mat rätt ofta, och när hon gör det brukar jag ge henne en morot att tugga på. Det är kanske inte det godaste hon vet, men i brist på annat äter hon det. Morötter ger bra bukfyllnad och att tugga på dem är bra för tänderna.

Knäckebröd och popcorn som inte är poppade i smör eller olja (det finns speciella maskiner för det) är också bra mat för djur som behöver gå ner i vikt.

Tänk på att inte gå ner drastiskt i portionsstorlek med en gång, utan att det är en process som ska ske i mindre steg över en längre tid.

 4.Andra hjälpmedel

Det finns specialgjorda matskålar som gör att hundar inte kan kasta i sig maten utan tvingar dem att ta tid på sig. Dessutom finns det kombinerade matskålar/aktiveringsleksaker som både håller djuret sysselsatt och förhindrar hetsätning.
– Det kan vara bra hjälpmedel. Vi människor har gjort det lite för lätt för våra sällskapsdjur att äta – man lägger allting i en vanlig skål och så är allt uppätet på två sekunder. Men i det naturliga tillståndet, om vi ser på till exempel vildhundar, så får de ju verkligen arbeta för sin mat. Och egentligen krävs det någon typ av stimulans för att hundar ska må bra mentalt och för att matsmältningen och förbränningen av kalorier ska fungera så bra som möjligt, säger Johan Beck-Friis.

 5.Den klassiska formeln
Stoppa i dig mindre kalorier och rör dig mer. En till synes mycket enkel formel, men ack så svår att följa för så många. Som djurägare är det ditt ansvar att din hund äter rätt och inte minst: ökar sin motionsdos om den rör sig för lite. Det kan handla om att ta längre och fler promenader eller att börja träna agility.
– Hundar har ju normalt ett väldigt stort intresse av att vara ute och röra på sig. I regel är det nog husse eller matte som tar slut före hunden, fysiskt eller intressemässigt – så jag tror inte att det finns någon större risk för att man överanstränger sin hund när man ökar motionsmängden, säger Johan Beck-Friis.

 6. Att behålla vikten
När din hund blivit av med överflödskilona gäller det att se till att den håller rätt matchvikt och inte blir överviktig igen. Studera och känn därför på din hunds kropp med jämna mellanrum, kolla revbenen och midjan (se punkt 1 och 2). Att regelbundet väga hunden är viktigt och det är lätt att få tag på information om normalvikter för många raser på nätet.

Att regelbundet väga din hund under bantningstiden är också ett mycket viktigt hjälpmedel för att se till att den inte tappar i vikt ohälsosamt fort.

 7. En bra regel
Vi människor har en tendens att utgå från oss själva när vi ska bedöma problem. Resonemang som ”något eller några kilos övervikt på hunden är väl inte så farligt” och ”en liten kaka till husdjuret som mellanmål kan väl inte göra skada” är resonemang som tyvärr inte är allt för ovanliga. En bra regel är därför att utgå från djuret när vi bedömer hur stort problem den där ”lilla kakan” eller den där ”mindre övervikten” verkligen är.
– Om en mindre hund väger fyra kilo och jag 80 kilo, då är det alltså 20 gånger mer för hunden om vi äter samma prinskorv eller samma bulle. På samma sätt motsvarar ett kilos övervikt hos samma hund 20 kilos övervikt hos en människa med en normalvikt på 80 kilo, säger Johan Beck-Friis och fortsätter:
– Att ta en liten kaka till mellanmålet kanske inte är så farligt för oss, men för en hund som väger sex-sju kilo är den där kakan som att äta ett helt kakfat.