Aktivera din häst

Hästar som har för lite att göra riskerar att utveckla olika typer av beteendestörningar och stressrelaterade hälsoproblem. Djurskyddet tipsar om några mentala utmaningar och knep du kan ta till för att sysselsätta din häst lite extra i vardagen.

1. MORÖTTER
Detta klassiska hästsnack ger tillskott av karoten som ombildas till vitamin A i hästens matsmältningssystem. Extra bra nu under vårvintern då A-vitamin­halten i grovfodret avtar. Lämpligt även för överviktiga hästar eftersom morot innehåller stor mängd vatten och relativt lite energi.

2. GRANRIS
Granar och granris är toppen för en häst att småtugga på och sysselsätta sig med i hagen. Det är relativt näringsfattigt men rejält tidskrävande att äta. Men lägg bara ut vanlig skogsgran. Kungs­gran, silvergran och idegran är nämligen giftiga för hästar.

3. JOLLYBALL
Alla hästar gillar dem inte, men somliga älskar att leka och slänga runt utomhus med den här typen av plastboll med handtag anpassad för häst. Stora model­ler som liknar pilatesbollar finns också, de kan få somliga hästar att bete sig som spralliga små föl.

4. RÖRELSE
Hästen är byggd för att röra sig i lugnt tempo långa sträckor. Visst behöver den också ridas i galopp för att bygga upp kondition och blodcirkulation, men långa lugna promenader med dig på ryggen är bra sysselsättning för hästen som samtidigt bygger upp kroppens senor och ligament.

5. LUGNA TEMPOVÄXLINGAR
Även under en stillsam ridprome­nad i skogen kan du som ryttare öva på att ytterligare påkalla hästens uppmärksamhet för att stärka ert samarbete. Be hästen att gå lite snabbare en stund, för att sedan sakta av, kanske göra en halt och sedan fortsätta framåt. Låt hästen trampa på en stund och upprepa tempoväxlingarna igen efter en stund. Garanterat uppmärksamhets-krävande för din häst, och dig.

6. HÖNÄT
Fodra din häst med grovfoder genom ett finmaskigt så kallat hönät. Att det tar tid för hästen att tugga i sig strå för strå är bra både för hästens mat­smältningssystem och psyke eftersom den håller sig sysselsatt länge.

7. ÄPPLEN I HINK
Skär några äpplen eller morötter i småbitar och lägg dem i hästens vattenhink. Att jaga rätt på äppelbitarna i vattnet ger de flesta hästar en stunds extra matunderhållning.

8. HÄST VID HAND
Hästen måste inte alltid ridas för att aktiveras. Från marken kan du, med hästen i grimskaft, öva på mängder av färdig­heter som är toppen för både häst och ryttare i vardagen. Ge din häst mentala utmaningar genom att lära den att exempelvis stanna när du stannar, stå still när du går runt den och backa på kommando. Lär också din häst att gå undan för tryck, lägg handen mot exempelvis hästens bakdel och behåll trycket tills hästen klivit undan. Sådana övningar gör hästen mer uppmärksam på din skänkel (benets tryck mot hästens mage) när du sedan rider på den.

Källor: SLU och Tidningen Ridsport
Text: Mia Sahl
Foto: Elsa Frizell