SEMESTRA MED DIN FÅGEL

Underbara undulater, praktfulla nymfparakiter, fina zebrafinkar – fler än 40 000 hushåll i Sverige lever med fåglar. För den som är beredd att lägga ner lite tid på planering går det fint att ta med fågeln på semestern. Här är åtta tips på vägen.

1. RESA UTOMLANDS
Vill du uppleva Gardasjön med din ara? Åka till kanarieöarna med kanariefågeln? Det går. Generellt sett är det enklare att resa inom EU och ska du resa utanför EU, till exempel till Norge, med din fågel kontakta alltid Jordsbruksverket för in­formation om vad du måste ordna. Den som reser utanför EU behöver söka import- och reexporttillstånd.

2. I BILEN
Åker du bil med din fågel, kan tonade rutor ge bra skugga. Har du AC tänk på att inte ställa buren mitt i draget. Täck gärna över med ett ljust lakan. Många som reser med sin fågel har klimatan­läggning i bilen för att reglera temperaturen. Lämna aldrig fågeln i en stängd bil då det är sol, det blir snabbt en bastu!

3. RESEBUR
Många som reser med sina fåglar använder olika sorters reseburar som är mindre och behändigare att ha med under en kortare resa. En del använder katt­burar i bilen och har med hopvikbara burar som monteras ihop då de kommer fram.

4. PÅ TÅGRESAN
Det går ofta bra att ta med sig buren på tåget. Se till att boka djurvagn. Ta med något att lägga över buren så att fågeln kan få lugn ro, och glöm inte att ta med dricksvatten.

5. FÄRDKOSTEN
Pellets och vatten ska alltid finnas i buren. Är det en längre resa kan även frukt och grönsaker vara bra!

6. HOTELL/VANDRAR­HEM
Välj vandrarhem där gästerna får ta med djur eller boka ett djurrum på hotell. Bor du i ett djurrum kan vandrarhemmet och hotellet ta ut en extra avgift för städning. Kom ihåg att visa hänsyn till rumsgrannarna och se till att fåglarna är tysta. Ett sätt att varva ner är att ge dem lite godis medan du själv tar det lugnt på rummet. Olika leksaker kan också hålla dem sysselsatta.

7. PÅ BESÖKET
Fågelsäkra hemmet du besöker. Fågeln kan ”smaka” på böcker i bokhyllan, fjärrkontroller, dukar, gardiner, stolar och krypa in i skåp. Varna dina bekanta så att de hinner täcka över sina mest värdefulla dyr­gripar! Se till att det inte finns öppna akvarium, askkoppar, giftiga växter, takfläktar eller varma vedspisar. Använd inte doftspray, hårspray, insektsspray eller levande ljus. Håll andra hus­djur borta från rummet där fåglarna är.

8. SLÄPP FÅGLARNA LOSS!
Varma sommardagar är det fint att kunna öppna fönstret. Spänn upp ett myggnät i dina fönsterkarmar så att fönstret täcks, då kan du ha öppet utan att din fågel flyger ut. Vissa sätter också upp helsvetsat nät på insidan. Många papegojor behöver vara i direkt sol för att producera D-vitamin vilket är nödvändigt för att de ska tillgodogöra sig kalk. Sol och frisk luft är bra för din fågel.

Källor: Riksförbundet Svensk Fågelhobby, Svensk tamfågelförening och www.youschi.se

Text Katarina Hörlin
Foto Irina Blok/Unsplash