8 RÅD FÖR FINA FRISKA TÄNDER

Ju längre djuren lever desto större är risken att de får tandproblem. Vi har bett flera experter på olika djurslag om deras bästa tips för att hålla sällskapsdjurens tänder friskare.

GE KANINEN MYCKET HÖ
Kanin_halm_Large
Färskt bladgrönt, fiberrik pellets och en foderstat av 80–90 procent hö gör att kaninens tänder mår väl. Tandborstning är överflödigt eftersom kaninens tänder växer kontinuerligt och därför inte drabbas av tandsten. Undvik dock att ge blandfoder, då det har kopplats till tandsjukdomar. För stora mängder lättuggad mat som morot, knäck­ebröd och pellets kan troligen till och med orsaka tandproblem. Orsaker till kaninens tandbesvär: Medfödda eller förvärvade bett­fel till följd av felaktig utfodring och trauma, tumörer, samt infektioner.

STIMULERA KATTENS SALIV

Glad katt tand
Kattens saliv är basisk och tänderna saknar tuggyta så de drabbas inte av karies som människor gör. Men det är viktigt att kattens saliv stimuleras. Hjälp den på traven genom att servera köttbitar. Helst råa eller lätt kokta. Köttfibrer rengör både tänder och tandkött. Vanliga tandsjukdomar för katt är FORL och RL. Den senare ger skadad emalj, nerbruten tandvävnad och kraftigt inflammerat tand­kött. Förloppet kan vara mycket smärtsamt. Tandsten och tandlossning är också vanliga hos katt. Förebygg gneom att borsta och salivstimulera.

BORSTA BISSINGARNA

maine coon cat and toothbrush in studio
Vänj både katten och hunden redan som små att få sina tänder borstade. Det finns fluorfri tandkräm för dem, men det viktigaste för en god munhälsa är inte tandkräm, utan att det borstas rent. Tandlossning förebyggs med borstning. Det är en myt att hundar med skadade tänder inte äter. De äter, trots att de har ont. Ett typiskt tecken på att hunden har ont är att det finns mer tandsten på ena sidan.

INGET SOCKER TILL HAMSTERNGuldhamster_Medium
Så länge du inte ger din hamster socker behövs ingen annan insats av dig som ägare än en daglig kontroll av munnen. Flera av de vanligaste sorterna godis, så kallade drops, innehåller oftast socker och kan orsaka hål i tänderna. Ge gärna sockerfria hundkex och gnagsaker gjorda av exempelvis trä, majsstärkelse eller örter, som finns att köpa hos flera djuraffärer.

VARNING FÖR VITA FRAMTÄNDER
Vanliga besvär hos hamstrar är avbrutna tänder och munbölder. Framtänderna ska inte vara vita. Det kan vara tecken på vitamin- eller mineralbrist. Om endast en tand är vit kan det bero på att hamstern har slagit i tanden vilket brukar återställa sig självt inom några veckor.

VAR VAKSAM PÅ BRUTEN HAMSTERTAND

Hamstar Bruten tand
Om hamstern har en avbruten tand: se upp så att den tand som skulle ha mött den avbrutna tanden inte blir för lång. Det kan leda till att hamstern får svårt att äta, magra och i värsta fall dö. Veterinär kan klippa ner tanden medan den avbrutna växer ut igen. Det tar några veckor. Fler tecken på att ham­stern kan ha tandbesvär: tuggrörelser när den inte äter, ökad törst, öppen mun, nysningar, dregel, vägrar äta hård mat, samt böld på kind, under ögat eller på hakan.

LÄGG HÅRDA SAKER I HAMSTERBUREN
Hamsterns tänder växer hela livet och kan bli för långa om de inte slits. Små kvistar av rönn, asp, sälg, bok, lönn och från obesprutade fruktträd är en bra grundinred­ning. Undvik alltid att ge kvistar från barrträd, ek eller björk.

SE UPP FÖR MÄRGBEN
Tuggben är bra för hundar, det stimulerar både tuggmuskler och saliv. Men se upp med märgben. De är ofta hårda och kan ge fraktu­rer på tänderna. Bättre att ge ett tuggben.

Text: Christer Persson och Katarina Hörlin Foto: Tina Torstensson, Linda Bing och iStockphoto Källor: Susanne Andersson, tandsköterska och leg. djursjukskötare samt grundare och VD på tandvårdsföretaget Accesia, Tina Torstensson, etolog och vice ordförande i Svenska Hamsterföreningen och Emma Almquist, ordförande i Sveriges Kaninvälfärdsförening.