Smällandet kring nyår skrämmer djur – så kan du hjälpa

För att få fyra av raketer med styrpinne krävs nu en omfattande utbildning. Men än är det tillåtet att använda bombtårtor med ”högre tjut och kraftigare knall”. Här är våra bästa råd för att lugna skrämda djur i nyårstider.

Den första juni i år blev det förbjudet att skjuta raketer med styrpinne utan att först ha genomgått en särskild utbildning. Vid årsskiftet 2001/2002 förbjöds smällare att säljas till privatpersoner, 2008 förbjöds 4 tums stjärnrör och 2014 förbjöds raketer med krutvikt på mer än 75 gram. Ändå smäller det redan nu för fullt på flera håll i landet.
– De började skjuta lite senare än vanligt, den 22:e här i Malmö. Det är inte så mycket än, men det kommer väl att eskalera fram till nyår, säger Susanna Nilsson, som har tre shelties, Zophia, Ziina och Zissel.

Hon har ljudtränat alla tre, vilket hon tidigare berättat om i Tidningen Djurskyddet, men i år började hon först i december.
–Hittills har det gått bra, men vi åker bort över nyår. Jag resonerar som så att om jag skonar dem från årets värsta dag så klarar de det bättre när det smäller i övrigt, säger Susanna Nilsson.


Sheltiesarna Zophia och Ziina, nyår 2013.

De nya kraven för att få hantera raketer på styrpinne har i första hand kommit för att antalet personskador ska minska. Minst 100 personer skadas varje nyår så allvarligt av raketer att de måste få sjukhusvård.
– Den nya föreskriften är en olycksförebyggande åtgärd då raketer med styrpinne var överrepresenterade i olycksstatistiken, säger Ann-Sofie Eriksson, chef över enheten för farliga ämnen vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Den som vill skjuta raketer med styrpinne måste sedan den 1 juni 2019 genomgå en utbildning, enligt 8 kapitlet MSBFS 2019:1, hos en av MSB godkänd utbildningsanordnare.
– Utbildningen är omfattande och är inget som riktar sig till den som bara vill fortsätta skjuta raketer på nyårsafton. Det är dock fullt möjligt att gå den som privatperson om man har råd och har ett stort intresse för pyroteknik och fyrverkerier, säger Ann-Sofie Eriksson.
Hur lång tid tar den?
– En B-utbildning ska vara 16 lektioner à 45 minuter och en C-utbildning är en påbyggnadsutbildning, kräver genomgången B-utbildning samt ytterligare 24 lektioner à 45 minuter, förklarar Ann-Sofie Eriksson.

Kommer ansvaret för att kontrollera att den som köper en raket på styrpinne verkligen har en godkänd utbildning att ligga på den som säljer raketer på styrpinne?
– För raketer med styrpinne gäller att det krävs både utbildning och tillstånd från kommunen. För att kommunen ska utfärda tillstånd behöver de se bevis på att utbildningen är genomförd. För att sedan få köpa raketer med styrpinne behöver tillståndet från kommunen visas upp för försäljaren. Försäljaren ska alltså begära att få se ett tillstånd från kommunen. MSB förväntar sig dock att dessa produkter, raketer med styrpinne, inte ska finnas vid de vanliga försäljningsställena i år, säger Ann-Sofie Eriksson till Tidningen Djurskyddet.

Det är fortsatt tillåtet att utan utbildning använda fyrverkeritårtor, vilka under höga ljud ger färgsprakande explosioner, luftbomber, som marknadsförs med att de har ”högre knall, kraftigare tjut och större effekter” och fontäner ”med eller utan knaster”. Så trots utbildningskravet på raketer med styrpinne och även om allt fler kommuner ersätter sina offentliga fyrverkerier med lasershower, lägre höjd på fyrverkerierna, tystare smällar med mer musikackompanjemang så får Tidningen Djurskyddet också i år ge sina bästa råd till alla de tusentals mattar och hussar vars djur är rädda för höga ljud. Här kommer de:

Var med ditt djur


Stanna hos djuret så länge det vill. Försök att tala med lugn röst, inte ömka. Behöver hunden eller katten extra närhet, ge den det. Men fokusera inte så mycket på dess rädsla utan gör vad du kan för att agera som vanligt så att du inte förstärker djurets farhåga att något skrämmande sker.

Skapa lugn: Mörklägg och ljudisolera

Både ljuden och de plötsliga ljusskenen från fyrverkerierna kan verka skrämmande. Välj ut ett rum som är så skyddat som möjligt från fyrverkerier och håll er där. Dra ner gardinerna, lägg gärna extra tyg längs fönsterlisterna för att hålla ljud borta. Knäpp på radion så att ni har en trygg och lugn ljudmatta i rummet.

Ta in katten

Håll den inne hela natten, då är risken mindre att den blir skrämd. Sätt fram
en kattlåda så att katten inte behöver gå ut förrän nästa morgon.

Låt katten gömma sig, men stanna hos den

Vill katten gömma sig under en möbel – låt den vara där. Den kan bli ännu mer stressad av lockas fram. Men håll dig själv i samma rum

Res till tystnaden

Många som lever med ljudrädda djur passar på att resa iväg över nyår för att njuta stillheten och frånvaron av smällare. Det kan vara till en stuga i skogen, vid havet eller till garanterat fyrverkerifria hotell vid flygplatser, där det råder förbud mot alla raketer.

Sela och koppla

Om du är på en fest där personer förväntas gå ut vid tolvslaget, se till att din hund/katt bär sele eller halsband hela kvällen och koppla den i god tid innan festdeltagarna börja gå ut så att den inte rusar iväg om den skulle bli skrämd eller om dörren står på glänt.

Samla flera hundar

Vissa skotträdda hundar kan bli mycket lugnare om de är tillsammans med flera andra hundar som inte är rädda.
– Det är ett exempel på avbetingning som fungerade mycket bra på min egen skotträdda hund, har veterinär Torkel Falk, Din Veterinär Smådjurskliniken Helsingborg, tidigare tipsat om.

Stimulera och promenera

Ibland har smällandet inte kommit igång under dagen. Gå en extra lång runda med din hund. Nosövningar är också toppen, då får den koncentrera sig och kan tröttas ut så att den blir mer avslappnad under natten. En variant är att vid varje smäll därute ge hunden en godisbit så att den förknippar smällandet med något positivt.

Ge kaninen nytt hö

Ge nytt gott hö och kanske lite örter innan tolvslaget så har kaninerna något att sysselsätta sig med.
– Kaniner är sociala djur som känner trygghet i grupp så en eller flera kompisar i en stabil grupp kan vara bra stöd, har Emma Almquist, Sveriges Kaninvälfärdsförening, SKVF, tipsat om.

Vadd i hästöron och radio i stallet

Även hästar kan stressas. Sätt vadd i öronen, som dämpar ljudet, ta in alla hästar i stallet och låt radion spela lugn musik. Stanna gärna kvar i stallet och ge en extra dos hö som kan hålla hästarna sysselsatta.

Om medicin, gelé och doftavgivare

Vänd dig till veterinär om ditt djur behöver receptbelagda mediciner. Men det är långt ifrån en universallösning.
– Generellt sett är det nästan omöjligt att lugna ner hundar som stressat upp sig för mycket, oavsett vilken metod eller vilket preparat du använder. Förr användes ofta acepromacin, men idag tror man att det har en mer passiviserande än lugnande effekt, och kan kanske framkalla mer ångest. Nu används istället diazepam (Valium), men det finns flera negativa aspekter av det, har veterinär Torkel Falk, Din Veterinär Smådjurskliniken Helsingborg tipsat om.
För det första är det svårt att få en lagom effekt om djuret är mycket upphetsat, och man vill undvika att djuret hamnar i ett narkostillstånd eftersom det inte är riskfritt.  För det andra vill man som veterinär helst inte förskriva beroendeframkallande läkemedel som kan missbrukas av människor.
Munhålegelén Sileo tar bort ljudrädsla utan att vara lugnande, dock har många ägare sagt att det inte ger effekt. Rogivande feromoner kan köpas receptfritt på Apoteket och finns som doftavgivare till väggkontakt, i halsband och att spraya på ett tyg. Spraya aldrig direkt på djuret. Även milda lugnande naturpreparat som Zylkene kan fungera, råder veterinär Torkel Falk.

Träna upp ljudtoleransen

Det finns gratis ljudfiler för att träna skotträdda djur. Den brittiska hundvälfärds-välgörenhetsorganisationen Dogs Trusts delar med sig av filerna. Denna träning ska dock ha startats lång tid före tiden när smällarna kommer, så se detta som ett tips inför kommande nyårsaftnar. Principen är att spela upp de skrämmande ljuden på låg volym i början och gradvis höja ljudet. Här är länken: Sounds scary-ljudterapi för hund

Text Katarina Hörlin
Foto iStock & Anders Johansson.

FLER TIPS? HÄR FINNS DE!
Ur Tidningen Djurskyddet:

Färre fyrverkerier för djurens skull
Tolvslaget kan bli rofyllt för djuren
Långpromenad och lek ger nyårslugn 
Ge din katt en lugn nyårsnatt
Så klarar tamkaninerna nyårsnatten