Tolvslaget kan bli rofyllt för djuren

Susanna Nilsson har tre hundar. Från att de var små har de tränats att inte bli rädda för de höga ljud som kan uppstå när raketer och fyrverkerier skjuts iväg. För Susanna är den här träningen lika viktig som rumsrenhets- och ensamhetsträningen. Här berättar hon hur hon gjort:

– Min första hund var väldigt rädd för fyrverkerier. Det var jobbigt främst för honom, men jag tyckte också det var hemskt att se honom så rädd. Han var annars en väldigt stabil hund. När han var tre år gammal köpte jag en hund till. Han var inte så gammal första nyåret så det var inga problem. Jag bestämde mig sen för att träna honom och köpte ett kassettband, numera har jag en CD-skiva, med ljud.

Jag började träningen på sommaren och tränade intensivt hela hösten. Det funkade jättebra, kanske hade det gått bra utan träning men jag vågade inte chansa. Han visade under sitt knappt 10-åriga liv aldrig någon rädsla trots att han vid två tillfällen råkade ut för att några ungar smällde av raketer på bara några meters håll. Jag blev jätterädd men han bara tittade på mig och undrade vad jag hetsade upp mig för.

Min första hund blev bättre av träningen. Han blev aldrig oberörd men vi kunde gå ut utan att han ville fly. Han skällde istället på raketerna, han skällde aldrig annars. Nu har jag tre hundar (11, 5 och 4 år gamla). Jag har tränat dem alla tre redan från det att de varit små och ingen av dem visar några tecken på att vara rädda för ljudet, berättar Susanna Nilsson.

Hur la du upp ljudövningarna?
– Det är väldigt viktigt att träna på rätt sätt, att börja med mycket låg volym. Jag vet andra som gått alldeles för fort fram och då har det inte funkat. Jag började med volymen så låg att jag precis hörde att det var något ljud. Sedan spelades hela skivan varje gång. Det är fyrverkeri, skjutning och åska på skivan.

Träningen byggs upp genom att man börjar på sommaren och spelar skivan tre gånger i veckan och skruvar upp ljudet pyttelite för varje gång. Hunden får absolut inte reagera. Under hösten så intensifierar man träningen och kör skivan en gång per dag och ökar volymen så sakteliga. I december så spelas skivan minst en gång om dagen. Veckan innan nyår bör man vara uppe på sådan volym så att det egentligen är för högt för att stå ut själv. Mina hundars reaktion när jag kör ljudet så högt är att gå och lägga sig och sova, säger Susanna Nilsson.

Text: Katarina Hörlin
Foto: Susanna Nilsson

susannas-hund-tolvslaget
Zorro zlumrar tryggt in det nya året. Fotot är taget på tolvslaget medan fyrverkerierna for utanför fönstern. Ljudträning via CD är metoden som funkat för Susanna Nilsson och hennes hundar. Foto: Susanna Nilsson.

 

susanna-och-hund
Ziina och Susanna. Foto: Privat.