Färre fyrverkerier för djurens skull

Varje år firas det nya året in med fyrverkerier och raketer. Resultatet: rädda djur från norr till söder.

Lugnande medel, fira i stillhet ute i skogen eller ta in på fyrverkerifria hotell är några lösningar som sällskapsdjurens mattar och hussar varje år tar till.

Organisationen Djurskyddet Sverige och lokalföreningarna ute i landet har under flera år varit med i uppropet Fyrverkeribegränsningar. Kravet är: ”förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner.”

Just nu har cirka 60 000 personer skrivit under och Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt arbetar i skrivande stund med att finna en tid att lämna över namnlistorna till ansvarig minister.
– Nyår är verkligen en helvetestid för många djur och deras ägare. Varje år dör ett antal djur av chock på grund av fyrverkerier och många blir traumatiserade, säger Åsa Hagelstedt.

Listorna kommer förmodligen att kunna lämnas över under mitten av januari månad år 2017, och fram till dess går det fint att skriva på här: Fyrverkeribegränsningar

asa-med-namnen
Åsa Hagelstedt med några av de tusentals namnunderskrifterna som getts till stöd för en begränsning av fyrverkerier. Foto: Katarina Hörlin.

Mer än hundratusen hundar är rädda för oljudet som följer i fyrverkeriernas spår, enligt Svenska Kennelklubben och kattförbundet Sverak skriver på sin hemsida att många djur blir oroliga. Orsaken till rädslan är flera. Djurens förmåga att uppfatta ljud långt bättre än vad människor gör är en. När smällarna kommer kan ljudet vara så högt att det smärtar djuret. Skotträdsla kan drabba såväl hund och katt som vilda djur.

Katten Benjamin i Hultsfred kommer efter en jul full av lek att gå en tuff nyårsnatt till mötes.
– Nyår tycker han inte om. Förra året gömde han sig under sängen. Jag la mig på golvet bredvid sängen och bjöd på hans favoritmat. Där firade vi tolvslaget medan kyrkklockorna från olika håll i Sverige ringde in det nya året på radion, berättar Minna-Maria Jonsson.

mim-benjamin
Minna-Maria Jonsson och Benjamin. Foto: Privat.

Benjamin är inte ensam om att vara rädd. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida att runt 35 000 hundar har medicinerats när smällandet brakar loss. Det finns receptfria rogivande och lugnande medel, men många av de ångestdämpande medicinerna måste skrivas ut av veterinär.

– Det har faktiskt introducerats ett nytt läkemedel, Sileo, som tar bort ljudrädsla utan att vara lugnande, det kom förra året och verkar fungera riktigt bra.  Det är ju synd att det ska behövas, men det är riktigt positivt att vi  fått ett läkemedel som är specifikt tillverkat för detta ändamål, säger veterinär Torkel Falk.

Också lantbrukets djur kan fara mycket illa under nyårsnatten. Ifjol stressades en grupp kor svårt då någon sköt in raketer i hagen. De rusade iväg, två av dem halkade på isen och föll så illa att de bröt benen. Båda var tvungna att avlivas.

Även hästar kan stressas. Försäkringsbolaget Agria tipsar om att sätta i öronproppar, ta in alla hästar i stallet och väl där låta radion spela lugn musik. Stanna gärna kvar i stallet och ge en extra dos grovfoder, som kan hålla hästarna sysselsatta.

Vinterhäst två stycken står på snö i hage brun päls med vitt hår
Ta in oroliga hästar i stallet, täck för fönstren och stanna gärna hos dem i stallet medan fyrverkerierna pågår som värst, är några tips. Foto: Elsa Frizell.

De vilda djuren och fåglarna påverkas också av de plötsliga smällarna och ljusspelen. Deras flyktbeteende väcks och förmodligen handlar det om en stor press för stunden, enligt forskare Jan Olof Helldin vid SLU. I fjol intervjuades han om stressen fyrverkerierna orsakar de vilda djuren. Helldin betonade i intervjun att detta fält inte är så utforskat ännu. Hör inslaget i Sveriges Radio: här

Fyrverkerifakta
Härjedalens kommun har nyligen beslutat att totalförbjuda alla raketer – ett förbud som träder i kraft nästa år. Men redan år 2002 förbjöds smällare, alltså fyrverkerier som har som huvudsakligt syfte att smälla, i hela landet. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige.
Såhär skriver polisen om reglerna som gäller för Fyrverkerier

Så kan du underlätta för kaniner, katter och hundar
fin-kanin-i-soffaGlad katt tandHundvalp_Golden

Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande. Så står det i djurskyddslagen och Jordbruksverket ger här råd om hur hur lindra plågan nyårsnatten kan innebära för sällskapsdjur.

Kaninerna kan få en lugnare nyår. Hur? Läs här: Så klarar tamkaninerna nyårsnatten 
Katternas oro kan dämpas, här finns tipsen: Ge din katt en lugn nyårsnatt

Tidningen Djurskyddet har också talat med två mattar om hur de gjort för att få sina hundar rofyllda trots oljudet omkring dem:

Susanna Nilsson tränar med CD för att få sina hundar att vänja sig vid fyrverkeridånen från att de är valpar. Hon berättar mer här: ”Lika viktigt som att ensamhetsträna”

Karin Åström Bengtsson har också tränat sin jakt golden retriever Eila från start, och lägger inför varje fyrverkerihelg ner mycket tid på förberedelser för att ge Eila ett positivt lugn. Läs mer här: Långpromenad och lek ger nyårslugn

Text: Katarina Hörlin
Foto: iStockphoto, Katarina Hörlin, Sveriges Kaninvälfärdsförening, Elsa Frizell, Linda Bing och privat