Långpromenad och lek ger nyårslugn

Stora förberedelser och träning ända sedan valptiden har bidragit till att jaktgolden retrievern Eila klarar fyrverkerihelgerna med bibehållet lugn. Matte Karin Åström Bengtsson berättar hur hon gjort:

– Min hund Eila är 6,5 år och vi har tränat på situationen med fyrverkerier sedan hon var liten. Det går bra nu, men vi ägnar fortfarande en hel del tid åt förberedelser vid alla fyrverkerihelger.

En av de absolut jobbigaste sakerna med nyår är rädslan för att någon ska smälla av en raket var som helst i området under dagen och kvällen. Så för att slippa den vedervärdigt obehagliga upplevelsen att gå i godan ro och bli överrumplad av ett PANG eller flera tar vi bilen ut till skogen och har tajmat in det så att Eila är rastad innan kl 19. Sedan går vi inte ut förrän vid ett halv två för nattpromenaden.

Eila är en hund med mycket energi så nummer ett är att hon får göra av med så mycket energi som möjligt på dagen. Nyårsafton brukar jag gå en riktigt lång promenad och dessutom träna olika retrievergrejer, som apportera och sök. Hon får både använda hjärnan och springa mycket, bli riktigt trött. Det brukar vara väldigt mysigt och en fin nyårstradition.

Sen äter vi middag med familjen och när fyrverkerierna börjar leker vi köttbullelekar inomhus. Försökt tajma så att det blir ”Pang”=köttbullebit. Vi bor i villa och det är fullt med fyrverkerier runt oss. Jag är alltid noga med att inte ”tycka synd om” henne. Inte ”trösta”. Snarare att smällandet betyder att nu gör vi något som är både kul och smarrigt, ett positivt lugn, och det har blivit så att hon nästan ser fram emot fyrverkerier. Men helst skulle hon givetvis slippa!

Ett hett tips är förresten att ta småbitar av varje köttbulle. Annars tar de slut och dessutom blir din hund kanske dålig i magen. Vi har firat ensamma sedan vi fick hund. Har inte velat riskera att fira med en annan hund som är rädd för fyrverkerier. Vi fick rådet att undvika det eftersom hundar påverkar varandra.

Men nu skulle nog Eila kunna vara en trygg förebild för någon yngre hund som är lite rädd. Ett tips är att ”välja umgänge” noga om du har valp/unghund. Vet du att din bästa kompis har en rädd hund så kan det vara värt att skippa nyårsfirandet ihop, säger Karin Åström Bengtsson.

Enkät: Katarina Hörlin
Foto: Karin Åström Bengtsson

eila-i-skogen
Eila i skogen! En långpromenad med apport och sök har blivit en del av nyårsaftonstraditionen för Eila och hennes familj.