Djurklippen du aldrig ska dela på sociala medier

Facebook, Instagram och Youtube sprids ofta filmer på gulliga djur. Kommentarsfälten fylls av och 😍 Men är det så gulligt egentligen? Nej. I många fall är djuren livrädda och det som vid en första anblick kan tolkas som sött är en panikreaktion. Se kritiskt på klippen innan ni delar vidare. Här är nio råd!

Text Katarina Hörlin & Torun Wallgren
Foto Kyle Hanson/Unsplash

Kaninen som badar i en vask är skräckslagen

Med öronen vilande på kanten och vattnet spolande på magen tycks kaninen njuta som vore den på SPA. Klippet har haft 12 489 899 visningar. Men kaninen ligger blickstill eftersom den spelar död. En chockreaktion när överlevnadsinstinkten har slagit in. Helt onaturligt för kaniner att ligga på rygg och tvättas med schampo i en vask. Minnesregel: finns ett djur som ligger blickstilla i klippet? Det kan vara en panikreaktion. Dela inte.

Skippa sengångaren på axeln

Sengångare är vilda djur och ska inte kunna bäras av människor. Över huvud taget ska ett vilt djur aldrig kunna vara så nära en människa att vi kan röra vid det. Ordnar en researrangör så att besökarna kan klappa eller komma så nära vilda djur att de äter direkt ur handen har djuret vid någon tidpunkt i sitt liv brutits ner och tvingats låta sig hanteras. Bilder tillsammans med vilda djur tas alltid på djurets bekostnad.
Minnesregel: är det ett vilt djur som hålls i eller hanteras av människor? Dela inte.

Utklädda djur

En hund i tomteluva, en häst med luciaglitter i manen eller ett marsvin med en liten krans av dill? Lider djuret? Det behöver det inte göra, frågan är hur fotosessionen gick till. Här finns olika skolor. Vissa menar att detta inte är värre än att sätta ett sele på hunden eller sadla hästen. Andra att det handlar om vad de är tränade till och vana vid. En häst är ju tränad till att ha sadel.
Minnesregel: är djuret utklätt så att det inte kan röra sig normalt? Dela inte.

Tänk kritiskt innan gillning

Tänk efter innan du gillar eller sprider ett klipp. Fråga dig om det du ser verkligen är kompatibelt med god djurvälfärd och kärleksfull behandling av djur? Kanske ser det roligt ut när en hund som placerats bredvid två kaniner vilka gnager på morötter i en soffa och inte får något tittar bort och ser ut som att den skäms? Hunden är precis så obekväm av situationen som den ser ut att vara. Dela inte.

Små barn som drar i hundar

Det kan kännas lockande att visa hur snäll en stor hund är som låter ett litet barn kravla runt på den och dra den i kinderna och öronen. Men det är inte en bra början för barn att lära sig umgås med djur. Även om det i just dessa klipp inte händer något negativt för barnet så har hunden utsatts för obehag och bilden att föräldrar uppmuntrar små barn att kravla runt på hundar sprids. Minnesregel: drar barn i ett djur och djuret låter det hållas? Att inget händer är helt och hållet tack vare djurets förmåga att hantera något den inte skulle ha behövt utsättas för. Dela inte.

Supersmå fluffiga djur som trillar

Det kan se väldigt gulligt ut när ett litet djur som nästan liknar en leksaksnalle med stort huvud och stora runda ögon snubblar runt i gräset. Men tänk på att det inte är leksaker, utan levande varelser som avlats fram för att svara mot ett ”gullighetsbehov” hos människor. Deras stora huvud och ögon i förhållande till den lilla kroppen har redan från start hindrat dem från att röra sig obehindrat. Dela inte.

Skratta åt stereotypier?

Stereotypier som ser ”konstiga” eller ”roliga” ut dyker ofta upp på olika filmsekvenser som delas. Det finns till exempel klipp på en hamster som gör back flips och filmer där man musiksatt olika beteendestörningar. Dela inte.

Fnissa åt fysiologiska fel?

Det finns exempel på getter som svimmar. De kallas ”fainting goats” och här gör man sig rolig över ett faktiskt fysiologiskt fel. Det förekommer också flera filmer på amputerade djur, exempelvis där sköldpaddor fått hjul på bakkroppen för att bakbenen växer fel. Det kan vara väldigt välgjort och med goda intentioner men hur känns det när benen växer fel, och hur är det med naturligt beteende och normalt liv? Samma sak gäller amputerade hundar som ska gå på frambenen, hur påverkar felbelastningen övriga kroppen och hur är livskvaliteten? Dela inte.

En bild säger mer än tusen ord

Varför är det då så farligt om vi delar eller gillar ett klipp där ett djur och ett barn busar även om barnet kanske är lite hårdhänt på barns vis? Hunden bet ju inte barnet och det är väl fint att kunna visa hur tålmodiga djur kan vara?
Alla bilder och filmer sänder ut signaler. Om ett klipp visas mer än 12 miljoner gånger världen över sprids bilden att detta är ett sätt att umgås med djur på. Sociala medier når så väldigt många och djurskydd är en kunskapsfråga. Alla som älskar djur och vill dem väl kan av ren okunskap göra misstag och utsätta djuren för obehag. Ju färre klipp på djur som sprids och misstolkas som gulliga och ju mer medvetna vi blir, desto bättre för alla djur.