När katten fångat ett levande byte – så kan du hjälpa

Skäll inte på katten om den fångat en fågel eller annat litet vilt djur. Bestraffa den inte heller. Det understryker viltrehabiliteraren Nina Peivert som ger tips på vad du kan göra för att hjälpa djuret och förebygga att det sker.

Oroliga människor hör ofta av sig och undrar vad de ska göra när deras katt fångat en fågel, men fågeln har kommit loss?

Fågeln verkar ofta i ett första skede för chockad för att kunna flyga i väg, men det går inte heller att se någon tydlig skada på den. Katten tas in och till slut tycks fågeln ha flugit bort. Men var det rätt att låta den flyga? Borde den fått annan hjälp?

Vi frågar Nina Peivert, viltrehabiliterare, som ger råd om vilda djur och hur man kan hjälpa dem på sin Facebooksida Ninas Vilthjälp, Viltrehabilitering Wildlife Rescue.

– Om din eller någon annans katt tagit en fågel, harpalt eller ekorrunge så ska du omedelbart kontakta en viltrehabiliterare för råd och möjligtvis omhändertagande för snabb vård. Katter bär på mycket bakterier i sin mun, men inte lika mycket i klorna. Ett bett från en katt är livshotande, svarar Nina Peivert och tillägger att chansen för att djuret ska överleva är minimalt.

– Särskilt för en liten fågel, om den blivit biten av en katt. Även om den till slut flyger i väg, så sprider bakterien Pasteurella, som finns i kattens saliv, sig snabbt i så liten kropp, berättar Nina Peivert, som understryker att man aldrig ska bestraffa eller skälla på katten om det fångat ett djur.

– Det är ägarens ansvar att hålla koll på sin katt, både för de vilda djurens och kattens skull.

Ett sätt att försöka förebygga att det alls sker är att inte mata fåglar på marken och att se till att om du har fågelmatning inte placerar fröautomaterna på ställen som är enkla för katten att oupptäckt smyga sig nära.

– Släpp inte ut katten i skymningen, gryningen eller efter kraftiga oväder, då födosöker fåglarna och är som mest sårbara, tipsar Nina Peivert, som ger ännu fler råd på sin Facebook-sida: Ninas Vilthjälp Viltrehabilitering Wildlife Rescue
Men huvudrådet är att alltid ringa en fågel- eller viltrehabiliterare för råd i just ditt fall.

Här når ni fågel- och viltrehabiliterare:

Viltakuten
KFV Riks
Nordens Viltrehabilitering

Text Katarina Hörlin
Foto Ure Schrock, Unsplash