SÅ BORSTAR DU KATTENS TÄNDER

Mer än 70 procent av alla katter drabbas av tandproblem. Att låta en veterinär undersöka kattens tänder är viktigt, men en daglig tandvårdsrutin hemma kan förebygga mycket. Vi bad veterinär Katharina Meder Mothander på Järfälla Djurklinik att ge sina bästa råd om hur man själv kan hjälpa katten att få friskare tänder.

Källa Katharina Meder Mothander, Järfälla Djurklinik Text Katarina Hörlin Foto iStock

GE DET TID
Ska man borsta tänderna på sin katt varje dag? GÅR det?
– Ja! Och ja! Det går. Man ska bara inte jäkta i början utan tänka att om jag ger det ett halvår och övar lite varje dag, så har jag sedan kanske upp till 16 år framför mig med min katt då det blir lätt att borsta dess tänder. Det är en väl värd investering. Gör den! uppmanar veterinär Katharina Meder Mothander.

VÄLJ EN TRYGG PLATS
Hur ska man göra?
– Börja med att hitta en trygg plats hemma där ni kan sitta skönt, som i soffan eller i en fåtölj. Du kan gärna ha katten i knäet. Du ska inte vara stressad och inte tänka att du ska borsta alla kattens tänder på en gång. Det är dömt att misslyckas. Sitt lugnt och se så att lugnet smittar av sig på katten.

STARTA UTAN TANDBORSTE
Börja gärna med ditt finger. Sätt katten i knäet. Ta försiktigt men ändå fast fingret mot kattens mun och gnugga lätt mot de tänder som är lättast att nå, de stora hörntänderna eller framtänderna. Gnugga lite försiktigt på tanden. Vill katten gå? Låt den gå. Fortsätt så nästa dag, och nästa. Stressa inte.

Låt katten vänja sig vid att du rör vid tänderna i lugnt tempo.

BÖRJA MED BLÖTMAT
Du behöver inte ha någon katttandkräm, men det kan vara bra att lägga lite blötmat som katten gillar på fingret så att det smakar gott i början. Fortsätt varje dag. Vissa dagar kanske det inte går så länge, men ge inte upp. Nästa dag går det kanske lättare. Det viktiga är att katten vänjer sig.

MASSERA TANDKÖTTET
Du kan också massera tandköttet några sekunder med fingret. Lyft upp läppen försiktigt så att du kommer åt. En kort stund varje dag ger stora resultat på sikt. Det blir också ett sätt för dig att upptäcka förändringar. Känn ingen prestationsångest. Ha tidsperspektivet ett halvår så hamnar du rätt.

GÅ VIDARE TILL FLER TÄNDER
Utöka gnuggningen och massagen när katten vant sig lite. Om du börjat med de stora hörntänderna och sedan gått vidare till framtänderna med fingret kan du kanske prova med en mjuk liten kattandborste. Gör samma sak, och gå sedan vidare, längre in i munnen. Blir tandborsten obehaglig för katten så fortsätt med fingret. Bortgnuggning av beläggning varje dag gör stor skillnad. Gillar din katt fågel, fisk eller lever? Belöna den med lite kattgodis efteråt.

INGA QUICKFIX
Marknaden är fylld av ”mirakeltandkrämer” för katt och hund, men det finns inga mirakel när det kommer till katters tänder, utan det gäller att borsta eller gnugga bort beläggning innan den fått fäste och bildat plack. Du kan såklart testa en tandkräm, om du vill, men det är inte säkert att resultatet blir så fantastiskt som reklamen säger. Det behöver inte vara skadligt att tillsätta enzym i vattnet som en reklam visat, men om det fungerat hade vi människor för länge sedan druckit sådant vatten för att slippa karies. Det finns VOHC-märkt tandkräm för katt och hund, inte heller dessa utför mirakel, men de är veterinärmedicinskt testade. VOHC står för Veterinary Oral Health Council.

GÖR ALDRIG DETTA
Använd aldrig tandkräm avsedd för människor till din katt. Det kan leda till livshotande skador. Skrapa inte själv loss tandsten från kattens tänder, emalj och tandkött kan skadas. Den sortens ingrepp måste göras av personal med rätt utbildning.
Låt inte katten slippa den dagliga tandskötseln. Var mjuk men bestämd. Som djurägare måste du ibland göra något som för stunden känns besvärande för djuret men som i det långa loppet är det bästa. Så låt inte katten slippa, det är mer ansvarsfullt och snällare mot katten att fortsätta tandborstningen.