Hög tid att kattsäkra balkongen

Ett högtryck kom in över stora delar av landet under påsken. Nu värmer vårsolen och det blir allt härligare att vara ute på balkongen. Så kan även djuren känna! Men var försiktig: faller katten ut kan skadorna bli svåra. Förhindra genom att näta in balkongen.

”Ett högtryck har etablerat sig över Sverige och kommer dominera väderbilden den närmsta tiden. Det här innebär torrt väder och en hel del sol, och vårvarmt blir det i så gott som hela landet”, kommenterar meteorologen på SMHI:s hemsida.

Balkonglivet kan vara härligt. Men innan du bjuder ut din katt: gör balkongen kattsäker. Fler än hundra katter skadas varje år svårt efter fallolyckor, enligt försäkringsbolaget Agrias statistik, som kom för några år sedan. Den visade att minst 1 700 katter har skadats eller avlidit efter fall från hög höjd de senaste tio åren.

Frakturer i ben, bäcken, käke och spräckt gomtak är vanliga fallskador för katt, enligt Agria, som även redovisar konsekvenser som punkterade lungor, sprucken urinblåsa, diafragmabråck, lever- och mjältrupturer. En ruptur är en bristning av en vävnad som kan leda till inre blödningar.

En in-nätad balkong kan hindra mycket lidande. I flera kattforum har under lång tid diskussioner pågått om det är tillåtet att näta in sin balkong utan att först höra med hyresvärden eller styrelsen.

Hyresgästföreningen skriver på sin hemsida att ”Bor du i en lägenhet med balkong är det klokt att näta in balkongen så att din katt inte trillar ner. ( – – – ) Tänk på att du måste kunna återställa balkongen i ursprungligt skick den dagen du flyttar ut.”

HSB ger rådet i tidningen Hemma i HSB att få styrelsens tillstånd innan man nätar in. “Det krävs inget bygglov för ett vanligt kattnät som fästs i tak eller i balkongen ovanför. Ett bygglov kan bli aktuellt om man planerar tak eller andra speciallösningar”, förklarar jurist Johan Kleveland.

Nätet kan sättas upp på flera olika sätt. Camilla Henningsson, föreståndare på Djurskyddet Kalmars djurhem, har tidigare i Tidningen Djurskyddet varnat för att använda sig av hönsnät: katten kan lätt bita sönder det och ta sig ut.
– Jag rekommenderar att man använder sig av nät som är gjort i ett hårdare material och med små rutor, sa Camilla Henningsson.

I den tidigare föreskriften preciserades att balkonger fem meter över marken måste nätas in om en katt ska vara ute på den. Men i den nuvarande, SJVFS 2020:8, L102, har fem-metersgränsen tagits bort och i stället står under rubriken Riskförebyggande åtgärder:
”22 § Djurhållaren ska vidta åtgärder för att förhindra fallskador på hundar och katter i förvaringsutrymmen.”

Förvaringsutrymme definieras som ett avgränsat inomhus- eller utomhusutrymme där hundar och katter hålls med viss varaktighet eller med återkommande intervaller, som en bostad eller del av bostad, en båt, en husvagn, en rastgård, en bostadstomt eller annat inhägnat område.

Så även om balkongen bara är någon meter upp: näta in den och säkra fönstren så att din katt inte faller ut! Tänk också på att erbjuda skugga och vatten därute.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock & Esma, Unsplash

Tre tips för att förhindra fallolyckor

* Stäng alltid fönster och balkongdörr om katten är ensam hemma.
* Vill du vädra? Surra fast fönstret så att det bara kan öppnas en liten bit.
* Näta in balkongen.

.