Följ lagen och skydda din katt – registrera den nu

I år blev det obligatoriskt att id-märka och registrera sin katt i Jordbruksverkets register. Alla ni som ännu inte registrerat er katt: gör det genast! Såhär enkelt är det:

Alla katter födda efter 2008 ska registreras i Jordbruksverkets register. Uppskattningsvis finns upp emot 1, 4 miljoner katter i Sverige. I augusti, åtta månader efter att lagen om obligatorisk id-märkning och registrering av katt trätt i kraft, var endast runt en fjärdedel av katterna registrerade. Om du inte registrerar din katt i det statliga registret kan du få ett föreläggande och böter. Men den värsta konsekvensen är att du kanske inte kan återförenas med din katt om den springer bort. Så skydda din katt och följ lagen. Följ dessa snabba steg:

Id-märk katten

Detta görs vanligen hos veterinär och numera oftast med ett chip. Chipet är 14 millimeter, det klarar cirka en miljon avläsningar och sätts in mellan skuldrorna under kattens hud. Det går även att örontatuera.

Skriv upp chipnumret

Varje chip har ett unikt nummer. Numret avläses med en speciell avläsningsapparat som alla veterinärer har. Även en del katthem och länsstyrelser kan avläsa detta. Skriv upp numret.

Registrera katten

Ägaren har ansvar att se till att katten registreras i Jordbruksverkets register, inte veterinären. Även om katten är registrerad i andra register, som SVERAK:s eller SKK:s Djur-id så måste den registreras även i detta register. Det går fort att göra. Följ tre enkla steg:

1. Ta fram kattens id-nummer och surfa in på Jordbruksverkets hemsida: Registrera din katt Länken är: https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/katter/marka-och-registrera-katter

2. Välj hur du vill registrera katten
– Vill du registrera katten via blankett? Det kostar 100 kronor och blanketten beställs här: Blankett

– Vill du registrera katten direkt i e-tjänsten? Det kostar 40 kronor och du loggar in här: E-tjänsten

3. Registrera!

En ägare per katt

Även om katten ses som en familjemedlem och alla i hemmet ansvarar för den, så kan endast en person registreras som ägare.

Så justeras ägareuppgifter

Om du flyttar behöver inte adressändring göras, Jordbruksverket får automatiskt den nya adressen från Skatteverkets folkbokföring. Byter du telefonnummer eller e-post måste du ändra det i registret. Gör det genom att mejla Jordbruksverkets kundtjänst eller via Mina sidor

Ny ägare gör en ny registrering

Det är den nya ägaren som har ansvar att registrera katten som sin. Gör stegen ovan. Priserna är desamma. 40 kronor via e-tjänsten. 100 kronor via blankett.

Uppgifter om katten kan ändras gratis

Alla korrigeringar om katten, som desss färg eller ålder kan du som ägare göra gratis i registret. Om din katt avlider ska ägaren avregistrera sin katt.

Text Katarina Hörlin Källa Jordbruksverket Foto iStock