Sov gott, igelkott – så ger du den en fin vintervila

Nu höststädas det i många trädgårdar och på lägenhetshusens gårdar. Har ni haft igelkottar på besök i sommar? Ge dem övervintringsmöjligheter! Fyra råd för att hjälpa igelkottarna igenom vintern:

* Låt alltid en hög av grenar, kvistar och löv ligga kvar i ett hörn av trädgården eller gräsmattan. Då kan igelkottarna bygga sitt bo där.

* Erbjud dem ett kottehus. Cecilia Ockedal. vid Kottebyns viltrehabilitering, har byggt upp en kotteby i sin trädgård. Här är hennes bästa råd:
– Oavsett om du väljer att köpa ett kottehus eller bygga ett själv så är ventilering viktigt! Det ska även vara regnsäkert ovanifrån. Huset bör placeras på ett lugnt ställe, skyddat från direkt sol och väta underifrån. Inget giftigt material får användas. Det får inte heller målas med starka färger. Insidan av huset kan du jorda ner lite, så det inte doftar nytt. Kotten kommer fylla sitt bo med material inför vintern men vill du hjälpa till lite så erbjud halm.

* Ser du en igelkott som vid den här tiden av året ligger ute på öppen plats då behöver den direkt hjälp. Vänd dig till viltrehabiliterare för att få råd.

* Ta aldrig någonsin in en mager eller nerkyld igelkott i rumstemperatur.
– Då dör den på grund av den kraftiga temperaturkontrasten: de sista reserverna bränns upp. En långsam uppvärmning är av yttersta vikt, ett garage eller förråd kan fungera.
Placera kotten i en hög låda eller transportbur, där ett sugande material, som tidningspapper eller handduk, lagts i botten. En värmeflaska med en strumpa runt omkring, så att kotten inte bränner sig, kan läggas bredvid igelkotten. Tvinga aldrig i igelkotten vätska och mat.

Tänk på att privatpersoner endast får ha hand om vilda djur i 48 timmar, sedan måste de lämnas över till viltrehabiliterare. Det kan vara bra att veta att viltrehabiliterare arbetar ideellt och oftast har andra dagarbeten också, så om ingen svarar direkt i telefon beror det på det. Lämna gärna ett kort och informativt sms för återkoppling!

Text Katarina Hörlin
Foto iStock Källa Cecilia Ockedal, ta del av fler råd på Kottebyns Viltrehabiliterings Facebooksida.

Här når du viltrehabiliterare

Viltakuten
KFV Riks

Få fler råd

Här finns fler tips om hur du kan hjälpa igelkotten: Så kan du hjälpa igelkottarna inför vintern