Hjälp djuren att klara kölden

Vintern är kallare än på länge. Här är några snabba tips på hur du kan hjälpa djur att klara kylan.

 – 43 grader i Kiruna. – 37 i Poikkijärvi. – 33 i Luleå. Året har börjat isande kallt. Djur påverkas också av kölden. Se till att de slipper förfrysa.

Håll hundar och katter inne

  • Låt katterna och hundarna vara inomhus större delen av dygnet när det är bitande kallt. Vissa hundraser trivs och är framavlade för att klara sig bra i kyla, som alaskan malamute, men för de flesta raser som inte är vana vid kylan kan den plötsliga kölden skapa stora problem.
  • När ni är ute: var observant på om hunden eller katten visar tecken på att frysa. Den kan skaka eller hålla en tass i luften. Gå direkt in om ditt djur gör detta.
  • Öron, tassar, pung, könsorgan, nos och svanstipp är de organ som löper störst risk att få köldskador.
  • Håll promenaderna korta – gör gärna övningar inomhus som kompensation för de kortare rundorna så att hunden eller katten inte blir uttråkad. Det kan vara nosövningar (göm något de gillar i hemmet och låt den sniffa fram det), balansövningar (se till att underlaget är halkfritt, låt djuret sedan hoppa upp på en fåtölj och stå still i några sekunder) eller andra lekar (som att jaga en boll) som de kan få utlopp för sin energi under.
  • Se till att hunden har täcke och gärna hundskor på tassarna när ni är ute.
  • Kontrollera bildäcken innan du kör iväg, det är inte ovanligt att katter försöker söka skydd från kylan genom att lägga sig på ett däck.
  • Ser du en katt ute i kylan som är medtagen? Ta in den. Sök direkt efter dess ägare! Verkar den ha förfrusit någon kroppsdel som öron eller tassar? Ring veterinär.

Hjälp fåglarna att överleva

Blåmes. Foto: Regine Tholen, Unsplash.

Ge fåglarna föda
Solrosfrön (skalade eller oskalade), jordnötter avsedda för fåglar, talgbollar utan nät och äppelhalvor kan hjälpa småfåglarna genom vintern. Gulsparvar och fasaner äter gärna havre och vete.

Placera skyddat
Häng gärna upp fågelfödan i ett buskage eller träd där de kan sitta skyddat och äta. Undvik anordningar där fåglarna kan sitta i maten, som äldre tiders fågelhus och fågelbord. Om de sitter i maten ökar risken att de bajsar i den och då kan sjukdomar spridas.

Ge aldrig salt mat
Se till att fåglarna inte matas med salta nötter eller matrester som innehåller salt eller kryddor. Mata heller aldrig djur med mögligt foder – det kan vara mycket skadligt, ibland livsfarligt.

Servera vatten
Ge fåglarna vatten genom att varje dag hälla upp ljummet vatten på ett fat. Lägg en träbit eller en kotte i fatet så hindrar du att det fryser till is.

Hjälp vilda djur att få vatten

Främst rådjur behöver hjälp att få vatten på vintern. Bor du nära naturen kan du redan på sommaren slänta av ett område vid en bäck så att det är lätt att ta sig dit och dricka. Har vattnet frusit? Hacka loss isen intill land så att det blir en öppen vak, då kommer djuren åt att dricka.

Svanar på is

Vit svan i snö på vatten som är grönsvart och isigt
Svanar är sällan fastfrusna på isen, men kan vara det. Foto: Marcus Ganahl, Unsplash.

Oftast när man ser svanar eller andra sjöfåglar ligga ute på isen så är det för att de vilar sig och återhämtar krafter. De sitter sällan fast och kan faktiskt ligga kvar i flera timmar, oftast hela dagen, har Nina Peivert, viltrehabiliterare, som ger råd om vilda djur och hur man kan hjälpa dem på sin Facebooksida Ninas Vilthjälp, tidigare tipsat om.

Oftast kan svanarna ha fastnat med fjäderdräkten i isen och inte med fötterna. Antingen går fjädrarna av eller så smälter isen runt om på grund av svanens varma yttertemperatur i fötterna. De kommer oftast loss till slut. Men håll utkik under dagen och kontakta viltrehabiliterare för rådgivning.

Om du är osäker på om svanen eller någon annan sjöfågel verkligen sitter fast i isen kan dessa frågor ledsaga dig:
* Hur länge har fågeln setts på samma plats?
* Tittar den upp med hela huvudet och väser? Väsandet betyder inte alltid aggressivitet, som många tror, utan är ett av deras olika läten för att kommunicera. Låt den vara i fred.
* Ser du fotspår runt omkring fågeln? Har den förflyttat sig från en plats till en annan?
* Om fågeln är intrasslad i något, kämpar men inte kommer någonvart eller har synliga skador: ring alltid viltrehabiliterare!

Här hittar du fågel- och viltrehabiliterare nära dig:
Viltakuten
KFV Riks.
Nordens Viltrehabilitering

Text Katarina Hörlin Foto iStock, Marcus Ganahl, Unsplash, Regine Tholen, Unsplash. Källor Pontus Ljunghills intervju med Niklas Aronsson författare till boken ”Mata fåglar” ur tidigare tips i Tidningen Djurskyddet Så hjälper du de vilda djuren i vinter, Ninas Vilthjälp Viltrehabilitering Wildlife Rescue, Anna Lundvall, Emma Brunberg, Agrias affärsområdeschef för smådjur Patrik Olsson och Dyrebeskyttelsen Norge.