Några råd till dig som får fira påsk med katter – och andra djur

Påsken kommer tidigt i år. Med den följer flera faror. Kika på våra sex råd för ett förgiftningsfritt och djurskyddsmedvetet påskfirande.

Skydda katten från påskliljor

Katter kan skadas svårt av liljor från gruppen Liliumväxter. Både löksaften och bladen innehåller farliga ämnen. Kontakta veterinär direkt om du ser en katt som tuggat på en påsklilja. Njurarna är det primärt utsatta organet, skriver Anna Moreno Berggren i sitt kandidatarbete i veterinärmedicin ”Förgiftning orsakad av liljor hos katt”, från 2015.

Kräkningar kan vara ett symtom på att katten blivit förgiftad av liljor. Njursvikt kan utvecklas inom 18–24 timmar. Det kan gå så illa att katten avlider av akut njursvikt 3–5 dagar efter att den ätit av liljan. Ta bort påskliljorna så att inte katterna råkar få i sig någon del av dem, så lite som 1–2 blad eller en hel blomma har förgiftat katter. Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din katt ätit av påskliljor.

Kontrollera var närmaste påsköppna veterinär är

Många veterinärkliniker har påskstängt, men skulle olyckan vara framme är det viktigt att du vet var du ska vända dig. Börja med att höra om din vanliga veterinär har öppet. Reser du bort? Undersök i förväg var närmaste öppna klinik finns. Här kommer länkar till Distriktsveterinärerna, Evidensias dygnet-runt-öppna kliniker och Anicuras akutmottagningar som har kliniker över stora delar av landet.

Choklad kan förgifta hundar

Påskchoklad lockar tyvärr även djur. Låt dem inte smaka. Foto Melissa Walker Horn, Unsplash.

Hur mycket choklad som är farligt beror på hundens vikt och går inte att ange exakt.

Ämnet som förgiftar hundar heter teobromin. Tecken på teobrominförgiftning är hjärtklappning och skakningar. Hunden kan även kräkas, få smärta i buken, dricka mer, bli inkontinent och få ökad salivutsöndring. Har hunden dessa symtom ska du alltid söka veterinär. Är du orolig eller osäker på mängden choklad din hund fått i sig? Ring veterinären.

Var djurskyddsmedveten – ta reda på hur djuren har det i verkligheten

Kycklingar i den storskaliga uppfödningen. Foto iStock

Påskkortens duniga kycklingar och hönor som lägger sina vita varma vingar över dem är en bild som inte stämmer in på särskilt många riktiga kycklingar. Inte för dem som föds upp i kycklingindustrin i varje fall. Verkligheten för de miljontals höns och kycklingar som lever inom den storskaliga produktionen är helt annorlunda än de gulliga bilderna. Konsumentguiden Handla Djurschysst har tagit fram 15 respektive 13 grundläggande djurskyddskriterier för hönsen, som värper äggen, och för kycklingarna. Sedan har guiden undersökt hur olika märkningar/regelverk uppfyller dessa djurskyddskriterier. Ingen märkning klarar att tillgodose samtliga grundläggande kriterier.

Ett kriterium alla märkningar/regelverk får underkänt på är att de låter avliva alla tuppkycklingar direkt efter kläckning. På de stora kläckerierna könssorteras kycklingarna och tuppkycklingarna avlivas i en kvarn, skriver konsumentguiden Handla Djurschysst och konstaterar att det ”innebär att ungefär hälften av alla kycklingar som kläcks dödas direkt”. 

Undersökningarna för kyckling hittar ni här och för höns här

Kom ihåg att handla djurskyddsmedvetet alltid kan innebära att välja att helt avstå från köp av produkter som kommer från djur.

Motionera mer – mata mindre

Motion kan ges på många sätt. Foto Stephanie Buffington, Unsplash

Skärtorsdagens centralfigurdjur katten sitter uppflugen på häxans kvast, men dagens verkliga katter behöver ofta röra sig mycket mer för egen maskin. 45 procent av de katter som besökte Universitetdjursjukhuset UDS vid SLU var överviktiga, visar undersökningen Overweight in adult cats, av Malin Öhlund, Malin Palmgren och Bodil Ström Holst från 2018.

Medelålders kastrerade hankatter har en ökad sannolikhet för att bli överviktiga.
”Överviktiga katter var oftare drabbade av diabetes, sjukdomar i de nedre urinvägarna, hudproblem och rörelsestörningar. Att vara inaktiv och att äta mestadels torrfoder var också vanligare bland de överviktiga katterna” skriver SLU i sin Kunskapsbank ”Hur vanligt är övervikt hos våra svenska katter?”

”En stor del av hundens och kattens tid gick ursprungligen åt för att jaga och skaffa föda. I modern tid har vi låtit våra husdjur slippa undan det nöjet, vilket får till följd att de dels rör på sig mindre, dels riskerar att bli uttråkade och understimulerade. Låt ditt djur leta rätt på sin egen mat, till exempel genom att gömma torrfodret på olika ställen i hemmet eller i trädgården” tipsar SLU Universitetdjursjukhus om i artikeln Övervikt hos djur på sin hemsida.

Har du lyckan att få tillbringa påsken med en katt eller hund? Påskpromenera mera!

Ge katten en påskpresent: registrera den!

Registrera din pälskling i påsk. Foto Zeke Tucker, Unsplash.

Om du ännu inte registrerat din katt i Jordbruksverkets register: Passa på att ge katten en riktigt viktig påskpresent. Gör det direkt. Klicka här: Registrera din katt. I skrivande stund, den 21 mars, berättar Jordbruksverkets Anna Nyström på djurregisterenheten att 462 688 katter har registrerats.

Glad Påsk!