EU-kommissionär med ansvar för hälsa och djurskydd utsedd

I dag tillkännagav EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att det blir en EU-kommissionär med ansvar för hälsa och djurskydd. En stor seger för djuren, skriver Eurogroup for Animals.

Kampen har länge förts för att det ska införas en EU-kommissionär med ansvarsområde för djurskydd. I dag efter att den nya EU-kommissionen presenterats står det klart att det blir så.
– I vår input till kommissionen skrev vi att vi ville se en kommissionär med djurskydd i titeln, så det är en framgång att det äntligen sker, säger Anna Lundvall, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige.

Personen som nominerats till att få denna viktiga roll är den ungerske Olivér Várhelyi. En omstridd politiker. Han är officiellt partilös men, skriver tidningen Altinget, ses som Orbáns man i EU, och har ett rykte om sig att vara ”hänsynslös och aggressiv”, men samtidigt ”en effektiv och mycket begåvad teknokrat”, enligt Altinget, i artikeln Nya kommissionen, uppdragen styrkorna och svagheterna. Under de kommande veckorna ska han frågas ut i EU-parlamentet och det är parlamentet som slutligen godkänner de nominerade.

Eurogroup for Animals, EfA, gläder sig åt att den nya kommissionärsrollen kommer att ingå under området Hälsa och livsmedelssäkerhet.
”Detta säkerställer en One Health-modell som erkänner sambandet mellan djurskydd, folkhälsa och miljö”, skriver EfA i ett pressmeddelande, där de även slår fast att den nya kommissionären kommer att spela en avgörande roll när det gäller att se till att den utlovade översynen av EU:s föråldrade djurskyddslagstiftning genomförs.

Arbetet som ska utföras av den nya kommissionären kommer också att vara starkt kopplat till det arbete som utförs av andra kommissionärer, bland annat Christophe Hansen, som förväntas ge liv åt rapporten och rekommendationerna från den strategiska dialogen om framtiden för EU:s jordbruk. Rapporten rekommenderar uttryckligen en översyn av djurskyddslagstiftningen senast 2026 samt en övergång till burfria system, skriver EfA och tillägger att:

Den nya kommissionären kommer även att ha ett nära samarbete med kommissionärerna med ansvar för fiske, handel och miljö.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock