Knappt 38 procent av Sveriges katter är registrerade i Jordbruksverkets register. Trots att det varit ett lagkrav i över två år att id-märka och registrera sin katt.
– Låt personer som underlåter att märka sin katt få betala böter och överlåt omärkta katter direkt till katthem, säger Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.
I dag släppte Jordbruksverket, SJV, de senaste siffrorna över antalet registrerade katter i SJV:s kattregister. 527 561 katter är nu registrerade. Uppskattningsvis finns 1,4 miljoner katter i Sverige och enligt försäkringsbolaget Agrias mätning från 2024 ska antalet vara 1,6 miljoner. Minst cirka 900 000 katter är alltså ännu inte registrerade.
– Det är positivt att det hela tiden kommer in fler katter i registret, men utifrån hur många katter det trots allt beräknas finnas i Sverige, skulle vi gärna se en något snabbare tillströmning. Fler katter registrerades exempelvis under de två första veckorna när registret öppnade i januari 2023, än under hela 2024, säger Anders Elfström, avdelningschef hos Jordbruksverket.
Under hela 2024 registrerades 116 723 katter, vilket innebär cirka 300 registreringar per dag. 345 962 ägare är registrerade. Att så många ännu inte registrerat sin katt är oroväckande, anser Djurskyddet Sveriges generalsekreterare Åsa Hagelstedt.
– Fler kattägare borde vara måna om att kunna få sin katt tillbaks om den skulle råka komma på villovägar. En bättre och billigare försäkring för detta än id-märkning och registrering finns inte!
– Nu måste vi alla, djurskyddsorganisationer, myndigheter, veterinärer, kattmatsproducenter och alla andra som kommer i kontakt med kattägare anstränga oss ännu mer för att nå ut med informationen om att det numera är lag på att märka och registrera sin katt. Men länsstyrelserna måste också börja använda lagen för att visa människor att den inte bara är en pappersprodukt. Låt personer som underlåter att märka sin katt få betala böter och överlåt omärkta katter direkt till katthem. Den som inte har märkt och registrerat sin katt har förlorat rätten att få tillbaks sin katt om den springer bort anser jag! säger Åsa Hagelstedt.
Den vanligaste kattrasen i registret är bondkatt, även kallad huskatt. 77 procent av alla registrerade katter var huskatter och därutöver finns ytterligare 50 raser i registret.
Flest registrerade katter finns i Västra Götaland. Sigge är det vanligaste kattnamnet i hela landet. Luna var det vanligast namnet för de nyregistrerade katterna, enligt Jordbruksverket.
Text Katarina Hörlin
Foto iStock
Läs mer om problemet att så få katter är registrerade:
Bryt inte mot lagen! Registrera din katt nu
Följ dessa enkla steg så både skyddar du din katt och följer lagen:
Id-märk katten
Detta görs vanligen hos veterinär och numera oftast med ett chip. Chipet är 14 millimeter, det klarar cirka en miljon avläsningar och sätts in mellan skuldrorna under kattens hud. Det går även att örontatuera.
Skriv upp chipnumret
Varje chip har ett unikt nummer. Numret avläses med en speciell avläsningsapparat som alla veterinärer har. Även en del katthem och länsstyrelser kan avläsa detta. Skriv upp numret.
Registrera katten
Ägaren har ansvar att se till att katten registreras i Jordbruksverkets register, inte veterinären. Även om katten är registrerad i andra register, som SVERAK:s eller SKK:s Djur-id så måste den registreras även i Jordbruksverkets register. Det går fort att göra. Följ tre enkla steg:
1. Ta fram kattens id-nummer och surfa in på Jordbruksverkets hemsida: Registrera din katt Länken är: https://jordbruksverket.se/djur/hundar-katter-och-smadjur/katter/marka-och-registrera-katter
2. Välj hur du vill registrera katten
– Vill du registrera katten via blankett? Det kostar 100 kronor och blanketten beställs här: Blankett
– Vill du registrera katten direkt i e-tjänsten? Det kostar 40 kronor och du loggar in här: E-tjänsten
3. Registrera!
En ägare per katt
Även om katten ses som en familjemedlem och alla i hemmet ansvarar för den, så kan endast en person registreras som ägare.
Så justeras ägareuppgifter
Om du flyttar behöver inte adressändring göras, Jordbruksverket får automatiskt den nya adressen från Skatteverkets folkbokföring. Byter du telefonnummer eller e-post måste du ändra det i registret. Gör det genom att mejla Jordbruksverkets kundtjänst eller via Mina sidor
Ny ägare gör en ny registrering
Det är den nya ägaren som har ansvar att registrera katten som sin. Gör stegen ovan. Priserna är desamma. 40 kronor via e-tjänsten. 100 kronor via blankett.
Uppgifter om katten kan ändras gratis
Alla korrigeringar om katten, som dess färg eller ålder kan du som ägare göra gratis i registret. Om din katt avlider ska ägaren avregistrera sin katt.
Text Katarina Hörlin Källa Jordbruksverket