Fågel

Fira en ljuvlig djurvänlig påsk

Påskharar, kycklingar och små svarta katter på påskgummornas kvastar: under påsken står djuren i centrum som aldrig förr! Här kommer våra tips på hur påsken kan bli gladare för... Läs mer »

Många fall av salmonella hos katt

Håll katten borta från fågelborden. Det uppmanar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, efter att ha fått in ovanligt många fall av salmonella på katt. Hittills i år har 72 positiva... Läs mer »

Håll helst hobbyhöns inne

Det smittsamma fågelinfluensaviruset HSN8 har för första gången kommit till Europa. Ett stort utbrott bland tamhöns i Nederländerna har lett till att Jordbruksverket kräver att alla fjäderfän hålls inomhus.... Läs mer »

Ett burliv fjärran från gårdsidyllen

En efter en väljer de stora matkedjorna att sluta sälja burägg. Lobbyorganisationen Moderna Ägg, som består av buräggsproducenter, gillar inte utvecklingen. De menar att ett hönsliv i bur är... Läs mer »

Större risker med friare hönsliv

Ekologiska ägg säljer bättre än någonsin. Sanda Hönseri utanför Stockholm satsar på småskaligt och närproducerat. Ett ”riktigt liv” är påfrestande för hönsen men ändå ett självklart val, menar ägarna.... Läs mer »

Unika individer med olika behov

De olika systemen har fördelar och nackdelar. Och ett system passar inte heller alla hönor. Vissa vill vara utomhus, andra föredrar inomhus. Men i slutändan handlar det om konsumentens... Läs mer »

ICA: Dålig koll på äggråvarans ursprung

Sprättägg, lantägg, Gott liv-ägg… äggmarknaden kan vara en djungel bland varumärken. Men om de hela, färska äggens ursprung kan vara förvirrande, är det nästan omöjligt för konsumenten att veta... Läs mer »

EU-rapport: För dyrt med bättre kycklingbedövning

”Inte ekonomiskt gångbart” att fasa ut strömförande vattenbad som bedövningsmetod. Så lyder slutsatsen i EU-kommissionens rapport om bedövningsmetoder för fjäderfän. Ett ihåligt argument, menar Johan Beck-Friis från Djurskyddet Sverige.... Läs mer »