Djurskyddet under pandemin

Under denna underliga vår har vi passat på att ge webbtidningen ett luftigare och mer modernt utseende. Innehållet är sig likt, fast formen är ny. Alla de redaktionella avdelningarna är kvar med sin mix av korta nyheter, långa fördjupande artiklar, expertrådgivning och gästkrönikörer. Hör gärna av er med tips och tankar!

Kring midsommar landar nya numret av papperstidningen i brevlådorna. Temat är lite annorlunda än vad vi först trodde när vi planerade årets nummer i vintras, eftersom hela världen varit annorlunda sedan den 11 mars. Den dagen klassade Världshälsoorganisationen, WHO, covid-19 som en pandemi. Djur har en central roll i uppkomsten av pandemier och under dessa tunga vårmånader när många fick leva isolerade blev önskan att skaffa ett sällskapsdjur tydligare än någonsin. Flera förverkligade också sin dröm. Aldrig förr har det varit så stor efterfrågan på hundar, katter, hamstrar och andra sällskapsdjur. Men risken finns att de nyblivna familjemedlemmarna blir ett sätt att överleva ensamheten och många djurskyddsföreningar uppmanar alla som varit intresserade av att köpa en valp eller adoptera en katt att tänka sig för – flera gånger – så att när restriktionerna lyfts bort och livet inte längre behöver vara så knutet till hemmet även då finns tid, vilja och utrymme att ägna sig åt det nya djuret.
”Vi är lika noga som vanligt med att kontrollera de som anmäler intresse för att ge någon av våra katter ett för–evigt–hem också har förutsättningar att klara det”, säger många föreningar som intervjuas i det nya numret.

För att kunna ge sin katt eller hund det de behöver handlar inte bara om att ha tid eller vara snäll, utan det finns lagstadgade krav. I dag, den 15 juni, träder de nya föreskrifterna för hållandet av hund och katt, L102, i kraft. I föreskrifterna har både kraven på alla oss som har hund eller katt skärpts i många avseende och samtidigt har det gjorts lättare för oss att verkligen förstå vad det är vi behöver göra konkret varje dag för att tillfredsställa djurens behov. Det gäller allt från fysisk omvårdnad till mental stimulans. Läs gärna artikeln Nu träder nya förekrifter i kraft och missa inte att klicka på länken i slutet för att ladda ner föreskrifterna. Ha dem gärna som sommarläsning och även om du säkert redan känner till vad som krävs så kan de bli en bra påminnelse och inspiration. Så blev läsningen för mig i alla fall.

Önskar er en fin sommar!
Katarina

Katarina Hörlin

Redaktör, Tidningen Djurskyddet
E-post: