Omhändertagna hästar auktioneras ut

mager-häst-2-610x386

Dela artikeln:


Den 7 juni kommer de 37 omhändertagna hästarna från Önnarps stuteri att auktioneras ut av polisen. Det uppger Djurskyddet Ängelholm Bjäre som länge arbetat för att de misskötta hästarna ska få ett bättre liv.

Det var förra sommaren som Djurskyddet Ängelholm Bjäre upptäckte stora missförhållanden för hästarna på Önnarps stuteri i Skåne. De magra hingstarna hade inget bete och endast en lerpöl att dricka ur. Stona hade oläkta sår och trasiga hovar. Mannen hade endast tillstånd för 66 hästar men visade sig ha 87 stycken vid länsstyrelsens kontroll hösten 2011. I flera år har mannen misskött sina hästar. De har varit utmärglade, stått i dåliga stall och inte haft tillgång till ligghallar. Framförallt har han haft långt fler hästar än vad han haft tillstånd för. Mellan åren 2005 och 2011 har mannen fått 58 anmärkningar i ett stort antal kontrollrapporter. Han har fått tre förelägganden, varav två med vite.

Trots Djurskyddet Ängelholm-Bjäres upprepade anmälningar och länsstyrelsens många kontroller fick mannen ha kvar sina hästar. I februari i år skrev Djurskyddet Sverige och Svenska Hästars Värn ett brev till landshövdingen i Skåne, flera chefer vid länsstyrelsen och Jordbruksverkets djurskyddschef. De framförde skarp kritik av handläggningen och att ”det enda rätta är att snarast döma till djurförbud”.

Den 14 mars omhändertog polisen mannens hästar. Nu ska 32 Connemaraponnies och fyra halvblod auktioneras ut. Auktionen kommer att hållas torsdagen den 7 juni klockan 18.00 på Mandelgrensvägen 142 i Höganäs. Visningen börjar klockan 17.00.

Elsa Frizell

Redaktör för Tidningen Djurskyddet.
Det här inlägget publicerades i Lantbrukets djur/häst/. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Omhändertagna hästar auktioneras ut

 1. Annelie Bondesson skriver:

  Så jävla dåligt att inte kunna göra nåt tidigare… Skäms på våra lagar. Hur många djur hann o dö i lidande innan man tänkte o agerade?? Heder åt de som försökt i alla år. Skäms för att va
  människa….. Åhh, så arg jag blir. Lycka till nu alla fina hästar. Nu kan det bara bli bättre… <3

 2. Sofi skriver:

  Det finns ingen möjlighet att buda något på nätet? Tänkte för oss som bor högre upp i landet.

 3. Tyra skriver:

  Kan meddela att hästarna var i ett fruktansvärt bedrövligt skick efter att ha stått i Höganäs i 3 månader. Många var i underhull, färska spark och bitmärke, en hingst stod med drannering i halsen efter en ny spark, något sto hade färska märke efter piskrapp. Vissa var inte verkade. Stona har väldigt uppdragna och magra, precis som om dom inte fått mat och vatten på några dagar. Vissa kunde man räkna revbenen på. De led både psykiskt och fysiskt!!!
  Fruktansvärt att se…
  Och ja de var i bättre skick när de gick hos Jörgen Folkesson.
  Hoppas att någon lär sig en läxa av detta, för om någon ska anmälas i detta fallet så är det de som har haft hand om hästarna i 3 månader.
  Var har djurskyddet varit nu? Hade högre tankar om djurskyddet innan jag såg detta, nu är jag väldigt tvivlande. Är detta en personlig vendetta mot Jörgen Folkesson?
  För det är inte mycket skriverier om det stora stuteriet i Skåne som riskerar att bli av med 90 hästar, där finns ju också en massa anmärkningar från Länsstyrelsen.

 4. Pernilla skriver:

  Hur kan Svenska hästars värn och Djurskyddet tycka att denna omhändertagningen var rätt, jag vet många som sett hur hästarna haft det hos Jörgen som inte för ett ögonblick förstår varför han inte borde ha djur, (er bild av det stämmer inte in med andra som sett hästarna), alla som känner honom har bara gott att säga om honom(jag säger inget om att han hade alldeles för mycket hästar för visst hade han det). Men kan ni inte ta tag i de stallen som låter sina hästar stå inne 24h om dygnet? De stallen finns det inga som helst negativa ord mot trotts att det är så mycket värre för djuren! Det är djur vi pratar om, det är normalt att de slår sig, att de går ner i vikt eller att de äter upp betet, MEN Jörgen har ju hela tiden gjort det bästa man som hästägare hade kunnat göra, han har satt in äldre hästar i flockarna för att lugna unghingstar, han har flyttat de till avskilda beten för att de ska få lugn för att kunna få tillbaka hullet och för att de skulle kunna återhämta sig psykiskt (men då heter det att han gömmer djuren ! Att djurskyddet inte ens kan ta hand om djuren sedan är ju helt befängt, finns inte de här för att hästarna ska få det bättre? Hästarna som kom upp till Djurambulansen i Höganäs har säkerligen farit mer illa där uppe än vad de någonsin hade gjort hos Jörgen. De blandade flockarna, de lät unghinstarna gå ett fåtal meter från brunstiga ston och sedan hur auktionen hanterades, det är SKAMLIGT!!

  • Lisen skriver:

   Pernilla jag måste fråga dig om du verkligen tycker att det är ok att hästarna gick ute året runt utan tillgång till vindskydd eller stall när det stormade och regnade? Att de inte hade någon torr liggplats? Att de inte hade tillgång till extrafoder i vintras? Att de inte hade tillgång till vatten eftersom bäcken var frusen till is? Betet var slut för länge sen på den åker plätt han gömt dessa hästar på långt innan vintern kom…
   Det ÄR ett brott mot djurskyddslagen att inte hästarna hade det som står ovan!

   För du kan väl inte mena att inte djurskyddslagen ska gälla för någon som är så känd som Folkesson????

   Var går gränsen för vanvård? Det är en svår fråga… Men en sak är säker! Dessa hästar hade det inte bra! För er som tror att så var fallet hänvisar jag till de ca 100 sidor av protokoll med anmärkningar från länsstyrelsen. De är offentliga! Läs dem och återkom.

 5. Djurvän skriver:

  Om ni som uttryck er negativt om auktionen hade sett vad vi här på Bjäre boende har sett, hade ni nog ångrat era uttalanden… det finns alltid skäl att en myndighet ingriper i ägarnas djurhållning. Verkligheten för många av dessa hästar har varit katastrofal. Är det inte bättre för en häst att få ett hem där den är en älskad individ med daglig tillsyn, än att vistas på detta ”stuteri” utan mat, vatten, skydd och daglig tillsyn, som Djurskyddslagen föreskriver??? VI HAR SETT FOLKESSONS HÄSTAR I DENNA SITUATION ALLTFÖR MÅNGA GÅNGER DE SENASTE ÅREN. Hur kan denne uppfödare ensam tro sig kunna följa Djurskyddslagen i skötseln av 107 hästar, spridda över hela Bjäre?? Naturligtvis blev vistelsen på Polisens djurhem jobbig för hästarna, eftersom vistelsetiden blev väldigt lång. Varför? Folkessons eget fel! Alla papper var i total kaos, många pass saknades t ex, och polisen jobbade febrilt för att skaffa pass till hästarna för att hålla borta oseriösa spekulanter. Några hästar fick lugnande på auktionen- för de hade aldrig stått i en box eller transporterats i en normal hästtransport! De kunde inte heller visas vid hand- flera var totalt ohanterade! De hästar som omhändertogs var 41 fler än Folkesson har tillstånd att äga. Säg mig- hur kan ni som skriver positivt om detta ”stuteri” vara djurvänner? Nu äntligen får dessa hästar ägare som bryr sig!

 6. Helen skriver:

  En fråga: Var har Djurskyddet Ängelholm Bjäre varit nu när hästarna har stått i Höganas i 3 månader och utsatts för vanvård av högsta rang.
  Ni kan läsa kommentarerna på http://www.tidningenridsport.se om hur vanskötta hästarna var efter 3 månaders vård av omplaceringshemmet i Höganäs.
  Det var faktiskt det värsta jag sett på länge. Har mått otroligt dåligt i flera dagar nu. De stackars hästarna har ju inte fått varken mat eller omvårdnad på dessa 3 månader.
  Hästarna var i så dåligt skick att de kunde inte plockas ur sina boxar på försäljningsdagen och visas i dagsljus. Många var utmärglade, vissa uppdragna pga avsaknad av mat och vatten på rätt många dagar. Löss, färska piskrappsmärke, overkade hovar, drannering i halsen på en efter en ny sparkskada, märken efter starkar och bitmärken osv ja listan kan göras oerhört lång.
  Ett sto hade fortfarande sin fjolårsfölunge (hingst) vid sidan, ej avvand än, har de två gått i stoflocken så kan många av de andra stona vara dräktiga, betäckta av denna lille hingst.
  Var har Ni varit???

 7. Carina skriver:

  Svar till Helen och Pernilla
  Jag vill börja med att berätta att Folkessons ärende är bara ett av många ärende som Svenska Hästars Värn fått in anmälningar på och föreningen jobbat aktivt med. När det gäller de 90 hästar som ni tar upp så är det en stor skillnad. Där har redan länsstyrelsen fattat ett beslut om ett omhändertagande innan vi fått in anmälningar i fallet. När det gäller instängda hästar agerar vi självklart så fort vi får in anmälningar! Ni som är medlemmar i SHV vet detta då vi rapporterar om detta i vår medlemstidning i varje nummer.

  Åter till Folkessons hästar så vill jag förtydliga att de hästarna var i bedrövligt skick när de omhändertogs. Läs hellre länsstyrelsens rapporter än vad tidningar som vill skapa rubriker har att säga. Redan i oktober 2010 släpptes hingstarna på ”bete” och gick ute hela vintern utan tillskottsfoder. När privatpersoner sedan larmade på våren 2011 att det gick mycket magra hästar i en hage så var Folkessons förklaring att det var osämja i flocken. Vad han då inte upplyste om var att de gått utan foder hela vintern….
  När det gäller de 20 hästar som länsstyrelsen hittade dagarna innan omhändertagandet så kan man nog kalla det att de var gömda. Iaf för länsstyrelsen. De hade vid flera tillfället (läs protokoll) frågat om han ägde fler hästar – vilket han förnekade. När de hittades hade han ”glömt” dem. Det tragiska var att han även ”glömt” att ge dem tillskottsfoder och vatten hela vintern. Betet i hagen var för länge sen slut och bäcken var botten frusen. De hade ingen tillgång till ligghall eller stall. De hade heller inte sett hovslagare på mycket mycket länge. De var inte flyttade dit för att få lugn och ro. Det fanns helt enkelt inte plats för dem på gården. De hade gått i samma hage MINST sedan våren 2011, men troligen var de flyttade dit redan i oktober 2010.
  Ja visst klarar vilda hästar sig ute vintertid, men INTE när de är instängda i en hage som begränsar deras födosök! När maten är slut innanför staketet är den slut!

  Jag var själv inte närvarande vid auktionen och har hört olika saker. Dels att det var rörigt – enligt tidningar, men enligt personer som var där att det var lugnt. Dock stökigt när hästarna skulle lastas, vilket är förståligt. Eftersom många av hästarna var totalt ohanterade så var det bästa för hästarna att inte visas upp för hand inför en stor massa. Det skulle ha stressat dem oerhört. Många av dem hade aldrig varit i närheten av en box och blev därför mycket oroliga av att bli instängda, därför fick de lugnande.
  Jag har sett bilder på dem vid auktionstillfället och vid omhändertagandet och de var i betydligt bättre skick vid auktionen! Ja de var tunna, vissa såg man revbenen på. Men de var MYCKET tunnare när de kom, fast de då hade en enorm vinterpäls som döljde det mesta! En häst i dåligt skick behöver olika lång tid på sig att återhämta sig efter missförhållande.
  När det gäller hovvård så har de blivit verkade, men en häst med så lång frånvaro av hovslagare sker det inga underverk på två verkperioder! Det kan behövas ett år innan de är återställda i hovarna.

  Jag försvarar inte auktionen – jag tycker att man kunde löst det på ett annat sätt genom att ta in intresseanmälningar. Jag kan heller inte säga att det var perfekt i polisstallet.
  MEN jag vet att de från och med att de flyttade från Folkesson fick fri tillgång till foder och vatten och skydd för väder och vind, vilket de INTE hade innan. Tvärtom!!!
  Att de blev kvar så länge i polisstallet berodde endast på att det tog långt tid för polisen att få fram pass till hästarna pga att det inte fanns några papper på hästarna. Hade de haft pass (vilket det är lag på) hade de sålts redan första månaden. Den som är ansvarig för att pass införskaffas är ägaren – dvs Folkesson.

  Det spelar ingen roll hur man än vrider och vänder på det så är det Folkesson som är ansvarig för det som hänt. Hade Folkesson åtgärdat påpekande och föreläggande från länsstyrelsen så hade detta aldrig skett. Han har varit föremål för djurskydd (kommun och länsstyrelse) redan från 2005 så det var inget nytt för honom. Han fick även ett besked innan omhändertagandet att om han inte avyttrade hästar ner till 66 så kunde det bli tal om ett omhändertagande.

  Ni som inte läst de otaliga protokoll som finns hos länsstyrelsen och uttalar er om att hästarna hade det bra hos Folkesson – läs dem och återkom. Det finns åtskilliga bilder och även filmer på hästar som har mycket svårt att gå. Bilderna säger väldigt mycket!

  Jag håller med Lisen. Självklart ska djurskyddslagen även gälla Folkesson – även om han är känd!

  Nu hoppas jag att de får ett kärleksfullt liv i sina nya hem.

  Carina Nordell, Svenska Hästars Värn

  • Helen skriver:

   Hej Carina.
   Tack för ditt svar.
   Jag tycker vi ska lämna JF utanför denna diskussionen. Det är en helt annan diskussion men det känns som om Djurskyddet/LS/SHV med flera hela tiden försöker försvara sig om det som hänt nu dessa 3 månader genom att falla tillbaks på gammalt.

   Denna diskussion handlar om hur hästarna har haft det dessa 3 månader i Höganäs. Var Ni var då, om Ni kommer att se till så att den gården som hade hand om hästarna också kommer upp i dager om hur de vansköter djur. Om deras tillstånd för att hålla djur ska finnas kvar. Och vad Ni kommer att göra i framtiden för att följa upp att hästar som omhändertas inte blir så vanvårdade som dessa blev.

   Klart hästarna hade massor av vinterpäls när de flyttades i mars månad, alla har vinterpäls då, det har ju varit vinter. Dessa hästar har inte fått den omvårdnad och skötsel som dom skulle ha i 3 månader. Det känns som om man föst ihop 36 hästar i 2 hagar, ställt in en hösilagebal i varje hage och sedan överhuvud tagit inte gjort något med hästarna alls förrän dagarna innan auktionen, då drogade man dem och piskade dem för att få dem dit man ville. För de skador som vissa hästar hade var helt nya, bla en stod ju med en färsk sparkskada med dränage i, ett sto hade färska märke efter piskrapp på rumpan mm.

   Klart hästarna blir vilda och galna när de kommer ihop i stor ny flock, på liten yta och knappt något att äta. Så många hästar bör ha flera ätstationer så alla kan äta. Alla bör visiteras varje dag och då hade man kännt dåligt hull, sett löss, lyft ben, skapat ett förtroende med hästarna osv.

   Har det stoet med sin oavvanda fjolårsfölunge gått i stoflocken så kan ju många av de övriga stona vara dräktiga, han är ju 1 års hingst nu och fertil. Är det bra? Hon såg ut värre än en indisk ko, ett sådant sto med ett stort föl vid sin sida behöver proteiner i massor.

   Klart situationen kring auktionen blev rörig, det kan vara rörigt när du kommer ut på en tävlingsplats med en massa yra människor, barnvagnar etc och hanterade hästar, det känns som om Ni försöker skylla ifrån Er här också på ”andra” människor….

   De som har fått hem hästarna säger att de är trygga hanterade individer som litar på människor och snällt lyfter på fötterna, så så vilda och galna har de nog inte varit inna de kom till Höganäs.
   Jag tror Ni går väldigt mycket hörsägen i det Ni målar upp, det finns alltid människor som vill andra människor illa, den svenska avundsjukan är ju välkänd. Vet inte var Ni befinner Er någonstans, men det känns inte som om Ni har varit i närheten av Skåne och hela situationen under hela resans gång.

   Väntar fortfarande på svar om hur Ni kommer att agera framåt och varför Ni inte tar tag i ”omhäntertagandestationen”, och snälla sluta nu försvara Er genom att luta er mot JF och auktionsfirman, yttre omständigheter mm.

   Med vänliga hälsningar Helen

  • Therese Jensen skriver:

   Jag har varit hos Jörgen mååååånga gånger då vi hade vår uppfödning där i ca två år. Jag har ALDRIG sett en vanvårdad häst hos Jörgen och han är sååå snäll mot sina hästar och vill bara hästarna väl. Hästarna får mat hos Jörgen och dem har det bra hos han!!! Vad det gäller hovslagare hos Jörgen så är det han själv som verkar hästarna och det gör han när det behövs!! Jag var närvarande på auktionen och kan säga som så jag blev tårögd när jag såg hur hästarna såg ut, har aldrig sett en mager häst hos Jörgen och dem som var på auktionen var magra, sparkade, bitna och kan inte ha sett en hovslagare på dem 3 månaderna!

   Kan nämna att Jörgen tänker igenom sina flockar väl innan han sätter ihop hästarna och hur det hade gått till där dem stog under omhändertagandet var inte okej!! Dem hade bland annat en hingst som hade spöat upp alla andra, hur jäävla snällt är det? Nej det är inte okej och blir sååå jävla irriterad över hur det har gått till!

   Hästarna har det bra hos Jörgen!! Dem mår inte dåligt!!!