Upphittade katter ska omplaceras inom tio dagar

katt_flickr_john_mueller_webbEtt beslut om obligatorisk ID-märkning för katter är en av de saker som skjuts på framtiden, tillsammans med den nya djurskyddslagen. Foto: John Mueller

Dela artikeln:


De katter som länsstyrelsen och polisen tar hand om ska omplaceras inom tio dagar, enligt förslaget till ny djurskyddslag. Eva Eriksson, regeringens utredare, menar att inga friska katter ska behöva avlivas.

Förslaget till ny djurskyddslag, som lades fram i slutet på november, föreslår bland annat att det ska bli förbjudet att överge djur. Obligatorisk märkning och kastrering för alla katter som går ute är en annan del av förslaget.

Vad händer då med omärkta katter som påträffas i det fria? Upplandsnytt sände på julafton en intervju med Eva Eriksson, regeringens utredare som arbetat fram förslaget på ny djurskyddslag. I radioinslaget rapporteras det att upphittade katter har tio dagar på sig att återföras till sin ägare eller omplaceras. I annat fall väntar avlivning. Men när Tidningen Djurskyddet pratar med Eva Eriksson menar hon att friska katter i praktiken inte ska avlivas.

– Länsstyrelsen och polisen omhändertar katter, och om man inte hittar ägaren inom tio dagar ska katten till ett katthem.

Men om ett katthem inte kan hittas inom tio dagar, kan det då bli så att en fullt frisk katt avlivas?

– Ja, det är klart att man får man göra då. Men det är en hypotetisk fråga, för det händer inte. Det finns alltid katthem som ställer upp.

Enligt Eva Eriksson står det inget i förslaget till ny djurskyddslag om hur länge katter får stanna på katthem. Det är upp till varje hem att avgöra.

Hon menar att problemen med ägarlösa katter skulle minska om människor märkte sina katter.

– Det viktigaste är att varje enskild individ som har en katt känner att katten har ett värde som alla andra djur, och att vi tycker att man ska märka katter. Det är oacceptabelt att man inte bryr sig om sin katt.

 Foto: John Mueller

Micke Hanås

Vikarierande redaktör för Tidningen Djurskyddet.
Det här inlägget publicerades i Katt. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Upphittade katter ska omplaceras inom tio dagar

 1. Henrik Johnsson skriver:

  Vilken seriös utredning Eva har gjort! Då har tydligen alla Sveriges, redan överfulla katthem, plats för de, uppskattningsvis 100.000 hemlösa katter vi har i landet? Eller hon är en av dem som anser att skygghet och rädsla hos en stackars utslängd tamkatt, är en sjukdom som bäst åtgärdas med avlivning?

  • Anna-Carin Rahm skriver:

   Håller med Henrik.
   Och vad är det för lag! I praktiken kan de avliva hur det passar dem. Otäckt.

 2. Maisa skriver:

  Obligatorisk märkning är jag för, frågan är bara om det då även blir obligatorisk registrering av ägaren? Vet nån? I dagsläget har jag förstått det som att man väljer själv om man vill registrera sig som ägare, så att katthemmen till exempel kan hitta ägaren via märkningen. Och frågan är vad konsekvensen blir om man inte märker sin katt? Böter? Tvångsomhändertagande av katten? Vet ni vilka förslag som diskuteras?

  Jag förstår hennes kommentar att det finns ”alltid” katthem som tar emot en katt, därmed är risken för avlivning noll. Men är det inte att skjuta över ansvaret på katthemmen vars resurser redan är mkt hårt begränsade? Och varför inte satsa på en lagstiftning för ”no kill”? Resursbrist? Tycker det är oansvarigt om man nu menar att platsbrist ska avgöra ett friskt livs öde. Jag hoppas att man verkligen skjuter till betydligt mer resurser till katthemmen om den här lagstiftningen går igenom. Risken är kanske en boom av djurägare som väljer att dumpa katterna istället för märkning… Om böter liknande repressalier hotar.

 3. lena Olsson skriver:

  Hur ska detta fungera i praktiken med djurskyddsinspektörer som gjort det till sin livsuppgift att få bort människor som gör det många andra inte gör, dvs hjälper dumpade katter. Ska dessa djurskyddsinpektörer avsättas då eller ska de ut om nätterna och tjuvjaga katter för att få sin döda katter lust mättad? Som det ser ut idag jagar man katthjälpare och anser att katter, rädda för människor inte ska ha rätten att leva och definitivt inte få chansen till att socialiseras då de bestämt sig för att det är omöjligt. Kanske för att de har noll praktisk kunskap om katter. Hur ska katthem våga säga ja till att ta emot en katt som ej omplacerats inom 10 dagar. Då slår djurskyddsinspektörerna undan benen för katthemmen genom att säga att de har för många så att den räddade katten slutligen avlivas i alla fall. Håller dock definitivt med i att varje katt ska ha en chans men ge dem då i alla fall 3 månader så att det blir på riktigt. Definitivt ska det vara krav att kattägare både kastrerar, id märker och försäkrar.

 4. Alexandra Gerhardt skriver:

  Skrämmande med en utredare som har noll kunskap om hemlösa katter, upphittade katter och katthemmets arbete.
  ”– Länsstyrelsen och polisen omhändertar katter, och om man inte hittar ägaren inom tio dagar ska katten till ett katthem.”
  Länsstyrelsen och polisen sätter inte omhändertagna katter på sina kontorer utan katterna kommer till ett katthem om de nu har plats….
  Det finns katthem i Sverige, många av de under Djurskyddet Sveriges regi, som avlivar alla skygga katter oavsett om de är friska eller inte. Och som kallar deras avlivningsmani för ”realistiskt djurskydd”. Fy för Djurskyddet som stöder dessa avlivningshem!
  Det finns redan ca 1, 7 miljoner katter i Sverige, av de är ca 150 000 katter utslängda och hemlösa men vi bara ca 150 katthem. Så vilka katthem ska ta hand om alla katter då?
  Jättebra med krav på kastrering och id-märkning av utegående katter men kommunerna måste hjälpa till med att starta och finansera statliga katthem. Och bidrag till katthem som redan finns och som idag försöker överleva med ideell arbetskrafter och gåvor från kattvänner.
  Och jag förväntar mig att en utredare är insatt i problematiken innan hon uttalar sig. Pinsamt!