Dags att kattsäkra balkongen

Nu smyger sig solen fram och det blir allt härligare att vara ute på balkongen. Det brukar innekatten också tycka. Men var försiktig, faller katten ut kan skadorna bli svåra. 

Jordbruksverkets föreskrifter från år 2008 är glasklara: Om katten är ensam på en balkong fem meter över marken ska balkongen nätas in. Lagen har gällt i åtta år. Men fortfarande faller många katter ut från balkonger visar försäkringsbolaget Agrias statistik.

– Vi ser inga tecken på att färre katter drabbas av fall från balkongen eller fönster över tid. Nu när värmen kommer är det är viktigt att påminna kattägare om att se över säkerheten i sina hem, säger Patrik Olsson, på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Hundratals skadas varje år
Fler än hundra katter skadas varje år svårt efter fallolyckor, enligt Agrias statistik, som också visar att minst 1 700 katter har skadats eller avlidit efter fall från hög höjd under de senaste tio åren.

Chefsveterinär Henrik Hedberg på Varbergs djurklinik berättade i Hallandsposten att värst skadas katter som faller från tredje till femte våningen.
– Då faller de fortfarande i hög hastighet och spänner kroppen. Katter som faller från tionde våningen hinner slappna av och klarar sig ofta bättre, sa Henrik Hedberg till Hallandsposten.

Frakturer i ben, bäcken, käke och spräckt gomtak är vanliga fallskador för katt, enligt Agria och nämner även punkterade lungor, sprucken urinblåsa, diafragmabråck, lever- och mjältrupturer.

Välj rätt nätmaterial
En in-nätad balkong kan hindra mycket lidande. I flera kattforum pågår diskussioner om det är tillåtet att bara näta in sin balkong. De flesta är ense om att det är bäst att först berätta för hyresvärden eller styrelsen.

Hyresgästföreningen skriver på sin hemsida att ”Så länge du inte gör någon åverkan på balkongen eller fasaden (det vill säga borrar hål eller liknande) och det ser snyggt och prydligt ut, kan inte hyresvärden neka dig att sätta upp ett kattnät.”

HSB ger rådet att få styrelsens tillstånd innan man nätar in. ”Det krävs inget bygglov för ett vanligt kattnät som fästs i tak eller i balkongen ovanför. Ett bygglov kan bli aktuellt om man planerar tak eller andra speciallösningar”, förklarar jurist Johan Kleveland på HSB:s hemsida.

Nätet kan sättas upp på flera olika sätt. Camilla Henningsson, föreståndare på Djurskyddet Kalmars djurhem, har tidigare i Tidningen Djurskyddet varnat för  att använda sig av hönsnät: katten kan lätt bita sönder det och ta sig ut.
– Jag rekommenderar att man använder sig av nät som är gjort i ett hårdare material och med små rutor, sa Camilla Henningsson.

Så hindras katten att falla
* Stäng alltid fönster och balkongdörr om katten är ensam hemma.
* Vill du vädra? Surra fast fönstret så att det bara kan öppnas en liten bit.
* Näta in balkongen.

Fler tips om hur du gör det ännu säkrare för katten hittas här: ”Så kattsäkrar du ditt hem”.

Så säger föreskriften om katter och balkong:
8 § Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner.
Bestämmelsen har kommit till för att det varje år händer att katter ramlar ner från balkonger och skadar sig. Katten kan ju ramla ner även om någon är med den på balkongen men risken att katten till exempel börjar balansera på balkongräcket bedöms vara större om den är ensam och ingen har uppsikt över katten, skriver Jordbruksverket i Föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt.

Läs hela föreskriften här

Text: Katarina Hörlin
Foto: Evil Angela, Flickr