Frusen, sårig och döende av svält sökte den lilla katten skydd i en verkstad. Tack vare Djurskyddet Köping.
– Kattvännerna kunde den räddas tillbaka till livet. Bosse Bus är nu redo att flytta till ett permanent och tryggt hem.
Det var i februari som Bosse Bus hittades i en verkstad utanför Kungsör, där han sökt skydd från den stränga kylan. Han var bara skinn och ben, lortig, sårig och verkade apatisk.
Upphittaren ringde Djurskyddet Köping – Kattvännerna som driver ett katthem.
– Han höll på att gå under och hade svultit ihjäl om ingen hittat honom, säger Marie Gunnarsson, ordförande i Djurskyddet Köping.
Linda Osbeck var en av kattskötarna som tog emot Bosse Bus när upphittaren kom in med honom till katthemmet.
– Jag blev alldeles tårögd när jag såg honom. Det var det värsta jag sett, minns hon.
Eftersom Bosse Bus var i så dåligt skick fick han till att börja med flytta hem till föreståndaren Jessica Gustafsson.
– I början orkade han inte äta. Det var osäkert om han skulle klara sig. Han hade tappat livsgnistan, berättar Marie Gunnarsson.
Hemma hos Jessica Gustafsson bodde också kattflickan Klara som Bosse Bus fattade tycke för. Han började följa henne och när hon åt började han också äta.
– Det var Klara och Jessicas omvårdnad som räddade honom, säger Marie Gunnarsson.
I dag är Bosse Bus helt återställd och har flyttats till katthemmet i väntan på att få ett tryggt permanent hem, gärna med en kattkompis. Den tidigare så ledsna katten visade sig vara full av livsvilja och bus. Han tycker mycket om att ligga i ett knä och gosa och måste därför någon gång ha haft ett hem.
Tyvärr är Bosse Bus historia inte unik.
– Vi har varit med om liknande historier åtskilliga gånger. Det är mycket tragiskt, det gör så ont i en. Vi har fått in katter som kräkts upp sten och fågelmat, det är allt de hittat att äta, säger Marie Gunnarsson.
Den typiska katten som kommer in till Kattvännerna i Köping är 7-9 månader, har nyss blivit könsmogen och kastats ut från hemmet alternativt rymt hemifrån varefter ägaren struntat i att leta efter den. Tidigare var problemet störst på hösten. Nu är det lika stort året om.
– De här ägarna tycker att katten är rolig så länge den är liten. Sedan struntar de i den, säger Marie Gunnarsson.
– Jag önskar att fler tänkte efter innan de skaffade katt. Det är jätteviktigt att kastrera, vaccinera, öronmärka och försäkra katten!
Kattvännerna i Köping huserar i två lägenheter i en stor villa i centrala Köping. Efter den två veckor långa karantänsvistelsen kan katterna gå fritt i lägenheterna och gå ut i den inhägnade rastgården.
Verksamheten grundades i slutet av 1980-talet av kattvännerna Inez och Erik Richardsson som under flera år förbarmat sig över hemlösa katter.
Förra året tog Kattvännerna emot cirka 80 katter. 55 av dem kunde omplaceras till nya hem. 15 var i så dåligt skick att de avlivades av veterinär. Resterande väntar fortfarande på att få komma till permanenta och trygga hem.
I dagsläget finns 28 katter på katthemmet samt ytterligare ett antal katter i behov av extra omvårdnad hemma hos föreståndaren Jessica Gustafsson.
– Tyvärr har vi inte så stor omsättning på katterna. Trots vårt samarbete med tv-kanalen M24 som visar upp katter varje vecka som är klara för omplacering, säger Marie Gunnarsson.
Att köpa en katt från Kattvännerna kostar 1 000 kronor, då ingår veterinärbesiktning, vaccination, kastrering, avmaskning och id-märkning.
Kattvännerna hjälper också till att fånga in förvildade katter i fälla. De körs direkt till veterinär för avlivning.
– Man måste kunna handskas med katterna för att de ska kunna omplaceras. Och vi vill inte att de går ute och förökar sig, säger Marie Gunnarsson.
Upptagningsområdet är Köping, Kungsör och Arboga. Trots det är det bara Köpings kommun som bidrar ekonomiskt till verksamheten. Det handlar om 20 000 kronor om året som går till arbetsgivaravgifter och försäkringar till de anställda på katthemmet. I dagsläget består katthemmets personal av åtta personer som är anställda genom olika arbetsmarknadsåtgärder.
Personalen svarar på telefon och mail, sköter och medicinerar katterna, ”åker i skytteltrafik” till veterinären och gosar och busar med katterna. Ett antal ideella kattvänner ställer också upp men de är så få att de knappt täcker helgpassen då personalen är ledig.
– Vi önskar att fler ville ställa upp. Det handlar bara om ett par timmar då och då, avslutar Marie Gunnarsson.