Verkligheten i Bregottfabriken

I Bregottreklamen skuttar lyckliga kor och kalvar runt på gröna ängar. Men hur ser det ut i verklighetens Bregottfabrik?

Ingen har väl undgått se de söta kalvarna på de gröna ängarna i ”Bregottfabriken”. I verkligheten gäller inte beteskravet, som är på minst två månader om året, djur under sex månader och inte heller tjurar.

Inte heller alla mjölkkor får komma ut på bete eftersom det finns många mjölkbönder med dispens från beteskravet.

Av de lyckliga kor som får komma ut och känna friskt gräs under klövarna står fortfarande en majoritet uppbundna inomhus i sina bås under resten av året, även om det vid nybyggnation är förbjudet att bygga stall för uppbundna djur.

– Bregottreklamen är inte sann, den är bara propaganda och en myt, säger Torbjörn Esping som tillsammans med Ylva Esping skrivit boken Monsterbiff till middag.

Sedan en tid höjs röster bland lantbrukare som vill avskaffa rätten till utevistelse, allt för att öka lönsamheten.

Kor som inte får tillgång till utevistelse riskerar att drabbas av en rad åkommor. Immunförsvaret försvagas, vilket kan leda till infektioner som måste behandlas med antibiotika. Bristen på motion leder till att muskler och leder försvagas.