Fortsatt dunskandal visar brist på etik

– Det är inte brist på kunskap utan djup brist på etik och hänsyn som ligger bakom avslöjandet, säger Katarina Lingehag-Ekholm, Djurskyddet Sveriges förbundsstyrelse, med anledning av TV4:s avslöjande om att dun plockat från levande fåglar fortfarande säljs i svenska butiker.

Jysk pekas ut som ett av företagen som fortfarande säljer produkter med levandeplockat dun, trots att de tidigare sagt att de tar avstånd från detta.

När dunskandalen först avslöjades 2009 lovade landsbygdsminister Eskil Erlandsson Djurskyddet Sverige att ta upp frågan om plockning av dun och fjädrar från levande fåglar på EU:s ministerråd.

– Nu undrar vi vad som egentligen sagts i frågan. Vi kräver nu att Eskil Erlandsson genast kontaktar sin ungerske kollega samt lyfter frågan i EU om krav på sanktioner mot alla länder som inte följer Europarådets konvention om förbud mot levandeplockning samt EU:s djurskyddsdirektiv om att djur inte ska utsättas för onödig smärta, säger Katarina Lingehag-Ekholm.