Fårfarm lägger ned i Australien

Ett stort antal får slipper nu isolerat vara instängda i små boxar inomhus. Det tack vare Animals Australias idoga arbete mot produktion av extrafin merinoull.

För att ta fram den ultrafina merinoullen hålls fåren instängda inomhus och ensamma i små boxar. Djurskyddsorganisationen Animals Australia uppger att fåren hålls på detta sätt hela dygnet, varje dag på året, fem år eller mer.

– Får blir mycket stressande av att hållas i fångenskap, isolerade och utan stimulans. De har ett stort behov av att få leva i en stabil flock och ha mycket rörelsefrihet. För att må bra både fysiskt och psykiskt behöver de också ha fri tillgång till gräs eller hö och gärna kvistar så att de kan äta och sedan idissla när de vill. De blir stressade, uttråkade och frustrerade av att tvingas leva som merinofåren för extrafin ull gör, säger Katarina Lingehag-Ekholm ledamot i Djurskyddet Sveriges styrelse.

Nu har en stor farm som producerar denna extrafina merinoull lagt ned. Orsaken är mindre efterfrågan. Djurskyddsorganisationen Animals Australia har länge arbetat med opinionsbildning för fåren. De har också arbetat för att informera de stora modehusen som köper in den extrafina merinoullen hur förhållandena ser ut. Det resulterade bland annat i att den största köparen av denna typ av merinoull den Italiensk designern Loro Piana upphört att använda sig av ull från får som hållits på detta sätt.

– Glädjande nog har en del av modehusen och handeln börjat ta mer ansvar. En mycket stor eloge till Animals Australia, framförallt till de två fantastiska drivkrafterna Glenys Oogjes och Lyn White, säger Katarina Lingehag-Ekholm.